Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Как се променя туризмът около Българево: Без руски туристи, разчитат предимно на българите

Районът около село Българево разполага с един от 100-те най-красиви заливи в света - Болата, както и с втория най-посещаван туристически обект в страната нос Калиакра. В близост са други туристически забележителности, като Яйлата и Русалка. Въпреки това, туризмът в региона отчита слаб сезон. Причините коментирахме с Красимир Митев, собственик на къща за гости Българево.

В Българево има само един хотел, всички останали места за настаняване са къщи за гости и AirBnB стаи и имоти. В началото на сезона туристопотокът обещаващо се засилва покрай празниците, но, за изненадата на местните, след това нещата тръгват в обратна посока. Едва в края на юли нивата се възстановяват, но сезонът вече е преполовен.

Красимир отдава къща за гости от повече от 10 години и вече има традиционни клиенти. През 2021 и 2022 година всички се обръщат към местния пазар, а условията са благоприятни. Всички желаещи да летуват на море няма как да използват големите хотели, затова се засилва интересът към къщите за гости, които преобладават в района. Така новосъздадените между 2017 и 2019 година обекти за настаняване получават летящ старт. Къмпингите също отчитат повишен интерес. Тези, които обаче са разчитали основно на чужди летовници, са претърпели загуби, наложило се бързо да се преориентират въм вътрешния пазар.

Преди пандемията и войната в Украйна руският пазар е имал огромен дял по цялото Черноморие - между 20 и 25%. Това е нещо, което няма кой да замени. Именно тези туристи са покривали и месеците в периферията на туристическия сезон, като май и юни, когато няма голям наплив от летовници.

Сега районът разчита повече на вътрешния пазар, отколкото на чужденци. Но това носи и минуси за бранша -  уикенд заетост, а максимумът на резервации е до седмица, докато преди са се наемали имоти за месец, а дори и за цял сезон.

Нерегламентираното къмпингуване също е проблем с Североизточна България. То, освен че не носи никакви приходи, налага да се харчат пари от събираните данъци за извозване на отпадъци. То също влияе на възможностите, от които могат иначе да се възползват регламентираните туристически продукти, като къмпинги и къщи за гости.

Снимка: root.bg

c