Неделя, 28 април 2024

28.04.2024

Последвайте ни

Преброяването на бюлетините променя мандатите в ОбС Каварна, искат касиране на вота

Сериозни промени в мандатите на общинските съветници в Каварна налага повторното преброяване на бюлетините от вота на 29 октомври. Това стана ясно от представената днес статистическа експертиза.

Реално намерените в чувалите бюлетини водят до следните промени: мандатите на ГЕРБ от 5 стават 6, ВМРО запазва своите 5 мандата, Новото време от 3 мандата, остава с 2 мандата, Българска прогресивна линия увеличава мандатите си от 1 на 2, БСП остава с 2 мандата, а Продължаваме промяната-Демократична България, която има 1 мандат, трябва да остане без нито един съветник.

В рамките на съдебното заседание в Административния съд днес бяха представени две експертизи - на вещото лице по видеозаписите и статистическата.

Припомняме, че административно дело 615/2023 е заведено от Местна коалиция Българска прогресивна линия /Левицата-БВ-ДПС/ и кандидати за общински съветници от ПП ГЕРБ срещу Общинската избирателна комисия в Каварна. В жалбите се оспорва изборът на общински съветници в морската община. На предишно заседание съдът разпореди да бъдат преброени бюлетините от всички 30 секции на територията на община Каварна, подадени на първия тур на местните избори.

След като бяха представени двете експертизи и съдът даде ход на делото по същество, представителят на ПП ГЕРБ Златина Монева посочи, че някои от кандидатите за общински съветници от партията имат повече преференции и това ще доведе до пренареждане в Общинския съвет. Затова тя поиска съдът да отмени решението на ОИК и да върнете книжата на Общинската избирателна комисия за обявяване на действителните резултати.

Адвокат Диана Далакманска, която представлява по делото  Местна коалиция Българска прогресивна линия /Левицата-БВ-ДПС/, посочи, че видно, че има драстични и съществени нарушения при отчитане на изборните резултати. Тя настоя „да се обяви резултатът за недействителен, а не че има грешка в пресмятането или неправилно определена общинска избирателна квота, което е следствие на тези допуснати нарушения в 27 от 30 секции – разкъсани пакети, липса на лента, с която да бъдат завързани чувалите, манипулация върху самите бюлетини, откъдето е видно почеркът на друго лице, различно от гласоподавателя. Броенето на бюлетините доказва по безспорен начин, че волята на избирателя е променена. Това не е истинският резултат, поради което моля да обявите избора за недействителен“, каза още Диана Далакманска.

Председателят на Общинската избирателна комисия Даниела Николова посочи, че   решение 120/30.10.2023 г. на ОИК е прието законосъобразно, съгласно протоколите, които са приемали вечерта на изборите. Но при така създалата се обстановка не съответства.

„Тези нарушения са толкова тежки и водят до недействителност на вота, а именно промяна във вота на избирателя. Не става ясно какъв е бил вотът на избирателя. Да се отмени проведеният на 29 октомври избор за общински съветници като недействителен“, посочи адвокат Павлова.

Мима Василева от ПП-ДБ поиска вотът от 29 октомври да бъде обявен за недействителен. „Установи се, че има  съществено разминаване между резултатите, обявени от ОИК и намереното в чувалите. Видно е, че бюлетините са допълнително обработвани и не отразяват действителната воля на избирателите в община Каварна“, каза тя.

Цонко Цонев от „Новото време“ посочи, че „има многобройни, драстични нарушения на изборния процес. Незапечатани, като един печат намерихме в чувала. Несъответствия между това, което е вписано в протоколите и преброените бюлетини, което е 418 бюлетини от действителни, станали недействителни. Има секция, в която това е 40% от вота. Бюлетините на партията, на която бях водач, вещото лице казва, че са били запечатани и завързани, а в чувалите са в насипно състояние. При тези драстични аномалии смятаме, че вотът на избирателите е тотално променен, което се видя от статистическата експертиза. Пренарежда се броят на съветници – хората гласуват за една партия, а получават друга партия“.

„За първи път има толкова много разминавания между отразеното в протоколите и констатираното при огледа на бюлетините. Процентите и резултатите ще станат ясни при статистическата експертиза“, каза пред Про Нюз Добрич съдията докладчик по делото Красимира Иванова.

„Имаме закръгляния, подчертавания, подписи, много силни удебелявания, за пръв път има подобно нещо. В другите градове и секции има грешки, но няма такива отбелязвания, каквито има в това дело“, каза тя. „Фрапиращото е, че нито една лента с подписите и печатите и имената на членовете на СИК, която трябваше да е залепена на чувалите, също нямаше нито една залепена. Има и такива, в които нямаше или бяха сложени вътре в чувала“, посочи още Красимира Иванова.

Тя обяви, че ще се произнесе по делото до 27 ноември.

Ако съдът прецени, че тези нарушенията са повлияли на вота и са променили резултата, изборите за общински съветници в Каварна може да бъдат касирани. Предстои Красимира Иванова да прецени дали протоколът с констатациите ще бъде изпратен в прокуратурата.

c