Събота, 06 юли 2024

06.07.2024

Последвайте ни

Вече 15 години не може да се намери механизъм за опазване на храма на Кибела в Балчик

Директорът на НАИМ при БАН го определи като един от най-важните археологически обекти от последните почти 20 години в България

Вече 15 години не може да бъде намерен механизъм да се опази един от най-важните археологически обекти в България - античният храм на Великата богиня майка Кибела в Балчик. Това каза директорът на Националния археологически институт с музей (НАИМ) при БАН доц. д-р Христо Попов.   

Може би един от най-важните археологически обекти от последните почти 20 години, откривани на територията на България, е античният храм на Великата богиня майка Кибела в Балчик. Това е едно съоръжение, един храм, който е функционирал близо седем века. По стечение на обстоятелствата е засипан и открит преди 15 години. И в момента този паметник, който плаче да бъде видян, стои в една дупка, в едно сметище на територията на Балчик и държава, община, музеи, Министерство на културата не успяваме да намерим работещия начин, по който този изключителен паметник да бъде опазен от нас, каза доц. Попов.  Той допълни, че основните движими находки – статуите и надписите, са прибрани в музея. Запазени са стените над метър и половина и части от покрива също са на мястото си, уточни той.

„Историята го е опазила, но в момента няма кой да го съхрани от нас, защото той се разрушава“, обясни доц. Попов.

Източник: БТА

c