Неделя, 07 юли 2024

07.07.2024

Последвайте ни

Върховният съд на САЩ потвърди федералната забрана за притежание на оръжие от хора, обвинени в домашно насилие

Върховният съд в САЩ подкрепи федерален закон, който обявява за престъпление притежаването на оръжие от хора, на които е наложена ограничителна заповед за домашно насилие, предаде Ройтерс. По този начин администрацията на президента Джо Байдън спечели победа, тъй като съдиите решиха да не увеличават допълнително правата върху огнестрелните оръжия след мащабното им разширяване през 2022 г.
Решението с 8-1 гласа, под председателството на консервативния председател на Върховния съд Джон Робъртс, отмени решение на съд от по-долна инстанция, с което законът от 1994 г. беше отменен като нарушаващ правото на "притежание и носене на оръжие", залегнало във Втората поправка на Конституцията на САЩ.
Петият окръжен апелативен съд на САЩ със седалище в Ню Орлиънс беше стигнал до заключението, че мярката не е преминала строгия тест на Върховния съд, установен през 2022 г., който изисква законите за оръжията да са "в съответствие с историческата традиция в държавата за регулиране на огнестрелните оръжия", за да отговарят на Втората поправка.
Администрацията на Байдън защити закона като изключително важен за защита на обществената сигурност и жертвите на насилие, които често са жени. Белият дом твърдеше, че забраната трябва да остане заради дългата традиция в САЩ да се отнемат оръжия от хора, считани за опасни. Администрацията на Байдън подчерта, че оръжията представляват особено сериозна заплаха в ситуации на домашно насилие, а също така са изключително опасни за полицаите, извикани да реагират по сигнали.
Робъртс пише в решението, че още от основаването на страната законите за огнестрелните оръжия са насочени срещу хора, които заплашват с физическа вреда други хора.
"Когато ограничителната заповед съдържа констатация, че дадено лице представлява реална заплаха за физическата безопасност на интимния си партньор, на това лице може - в съответствие с Втората поправка - да бъде забранено да притежава огнестрелни оръжия, докато заповедта е в сила", пише Робъртс.
Консервативният съдия Кларънс Томас беше единственият, който гласува против.
Делото се отнасяше за Заки Рахими, мъж от Тексас, който през 2021 г. се призна за виновен в незаконно притежание на оръжие в нарушение на този закон, докато е бил обект на ограничителна заповед за това, че е нападнал приятелката си на паркинг и по-късно я е заплашил, че ще я застреля.
При претърсване на жилището му полицията откри пистолет и пушка, свързани с поне пет стрелби и установи, че е използвал щурмова пушка за стрелба в дома на мъж, на когото е продавал наркотици.
Федерален съдия отхвърли възражението на Рахими, свързано с Втората поправка и го осъди на повече от шест години затвор. Първоначално нарушаването на закона за оръжията при домашно насилие се наказваше с до 10 години затвор, но след това беше увеличено на 15 години.

c