Петък, 19 юли 2024

19.07.2024

Последвайте ни

Европейският съюз и САЩ осъждат "вълната от репресии" срещу опозиционери в Беларус

Европейският съюз и САЩ осъждат "вълната от репресии" срещу опозиционери в Беларус, предаде Франс прес.
ЕС "осъжда по най-строг начин скорошната вълна от репресии срещу бившите политически затворници, които все още се намират в Беларус, и срещу техни приближени", се казва в изявление на дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел.
Според ЕС новата вълна от репресии е засегнала "над 100 души, голяма част от които са арестувани".
На 25 февруари в Беларус ще бъдат произведени парламентарни избори.
"Режимът на Лукашенко продължава с отвратителната си тактика на сплашване и репресии срещу тези, които го критикуват, и срещу евентуални политически опоненти преди изборите през февруари", каза още Борел.
Беларуският президент Александър Лукашенко е на власт от 1994 година.
Вашингтон също осъди "арестите, задържанията и в по-общ план атаките на режима срещу човешките права".
"Ще продължим да търсим сметка от режима, чрез санкции и други средства заради неговата сурова репресия, както и заради неговата продължаваща подкрепа за агресивната война на Русия срещу Украйна", заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър.
Според беларуската неправителствена организация "Вясна" около 160 души са задържани, разпитвани или пък жилищата им са били претърсени. Претърсванията са били насочени срещу роднини и близки на настоящи и на бивши политически затворници, които неотдавна са били освободени и са останали в Беларус, казва организацията.
Милицията е търсела следи за банкови сметки зад граница. Претърсваният може да са били свързани и с получаването на помощи от организации зад граница, действащи в подкрепа на семействата на задържаните.
Според "Вясна" в Беларус има над 1400 политически затворници.
Беларуската опозиционна лидерка Светлана Тихановска благодари на ЕС за подкрепата и призова света да реагира на тази нова вълна от сплашване. 
Същевременно стана ясно, че беларуските власти са започнали разследване срещу 20 независими анализатори и коментатори, които сега са извън страната, предаде Ройтерс. Те са обвинявани, че заговорничат, за да заграбят властта и да насърчават екстремизма.
Групата включвала политически коментатори и икономисти, както и официални представители, свързани със Светлана Тихановска, която преди четири години се кандидатира за президентския пост срещу Александър Лукашенко. Тогава Лукашенко беше преизбран, но опозицията твърди, че изборите са били опорочени. Последва вълна от репресии срещу опозиционерите, а Тихановска напусна страната.

c