Неделя, 28 април 2024

28.04.2024

Последвайте ни

Руски парламентарист обвини Киев, че е свалил руския самолет Ил-76

Председателят на долната камара на руския парламент - Държавната дума, Вячеслав Володин, обвини Киев, че е свалил самолета, който се разби по-рано днес в руската Белгородска област с, както съобщи руското министерство на отбраната, 65 украински военнопленници на борда, 6 души екипаж и 3 човека придружаващ военнопленниците персонал, предадоха Франс прес и ТАСС.
"Те убиха във въздуха собствените си военни, докато техните майки, техните деца ги очакваха", заяви Володин в пленарната зала на Държавната дума. "Те свалиха нашите пилоти, които изпълняваха хуманитарна мисия", добави председателят на долната камара на руския парламент, според когото самолетът е бил поразен от американски и германски ракети, съобщи Франс прес.
Володин заяви, че Държавната дума подготвя обръщение към САЩ и Германия във връзка с падането на самолета, предаде ТАСС. Обръщението ще бъде адресирано до Бундестага на Германия и до Конгреса на САЩ, като в него ще се поиска изясняване какви ракети може да са причинили падането на самолета Ил-76 в Белгородска област. Володин поръча на председателя на комисията по отбраната в Държавната дума Андрей Картаполов да подготви това обръщение.
В хода на пленарното заседание Картаполов също каза, че самолетът с украинските военнопленници е бил свален, съобщиха ТАСС и Ройтерс.
Самолетът е бил свален с три ракети от тези, които Западът доставя на Украйна, заяви той.
Руският депутат, който е генерал от резерва, не съобщи кой е източникът на информацията му, отбелязва Ройтерс.
Картаполов каза, че разследванията ще разкрият дали ракетите са били от системи "Пейтриът" или "ИРИС-Т".

c