Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

В нашата работа най-важното е да предадеш знанията и уменията си на децата, казва Генадий Гешев, директор на ЦРД в Плевен

Хората, които са част от екипа на Центъра за работа с деца (ЦРД), работят със сърце. В нашата дейност най-важно е да предадеш своите знания и умения на децата. Това каза в интервю за БТА Генадий Гешев, директор на ЦРД в Плевен, който отбелязва 70 години от създаването си. 
Разположен в Градската градина на Плевен ЦРД привлича деца на различна възраст. В момента в него се развиват 22 дейности в 108 групи, в които са обхванати над 1200 деца. Освен на място в залите на центъра, занимания се провеждат в детски градини и училища в града под формата на изнесени обучения.   
"Моята цел е да се увеличат видовете дейности, които да отговарят на търсенията на децата и техните родители, но това е свързано с повече финансиране. Искаме да увеличим и концертните изяви на децата, които с огромно желание излизат на сцена, искат да представят себе си", допълни Гешев.
Той е категоричен, че в годините на т.нар. преход ЦРД е запазен благодарение на далновидността на всички кметове, независимо от коя политическа партия са. Подкрепата от местната власт продължава и сега. "В момента това е един дворец на плевенските деца. В много градове на страната този тип центрове бяха закрити, защото общините не можеха да ги издържат", отбеляза Гешев.
През годините не престава интересът към заниманията в Центъра за работа с деца. Гешев отчита, че след КОВИД пандемията има сериозен ръст на записаните деца. "Родителите сякаш си казаха: "Стига с тези таблети и телефони, с това онлайн обучение, искаме децата да са тук". Така групите по живопис и графика, грънчарство, при хор "Звъника" и в Детско-юношеския ансамбъл "Нашенчета" се увеличиха двойно и тройно, сравнено с периода преди коронавируса", отбеляза Гешев.
Всички събития през 2023 г., организирани от ЦРД, са посветени на неговата кръгла годишнина. Кулминацията бе голям празничен концерт в Драматично-куклен театър "Иван Радоев" с участието на талантливите деца от школите към центъра. Очакван интерес предизвика и традиционният творчески конкурс "Моето коледно послание", който събра стотици детски рисунки, картички и литературни творби. 
През новата 2024 година Генадий Гешев пожелава здраве на всички свои колеги, както и повече награди от конкурси, още по-високи постижения на децата, които посещават заниманията в центъра.
Центърът за работа с деца в Плевен е открит на 6 септември 1953 година. Той е вторият в страната към този момент. Първият е във Варна. Години наред ЦРД е известен като Пионерски дом, така го наричат и днес по-възрастните плевенчани. 
Още през 1959 година се създава танцов състав, а през 1961 г. възникват народният хор и оркестър. Днес те са част от Детско-юношески ансамбъл "Нашенчета". През 1964 г. към Окръжен пионерски дом-Плевен е създадена школа за изобразително изкуство с два раздела – живопис и графика. От 1987 г. започва работа и школата по керамика с ръководител Вяра Савова. През 1984 г. е основан детски хор "Звъника" с диригент Ваня Делийска, който и до днес е емблема на детското певческо изкуство. 

c