Вторник, 18 юни 2024

18.06.2024

Последвайте ни

В Попово готвят провеждането на Русалския панаир

В Попово готвят провеждането на Русалския панаир.  Със заповед на кмета на общината Людмил Веселинов е сформиран щаб от представители на Общинска администрация, който ще отговаря за организацията и провеждането на предстоящия след месец традиционен панаир, съобщиха от пресцентъра. 
Русалският панаир ще се проведе в дните от 24 до 30 юни. За желаещите да участват в него търговци е фиксиран срок, в който те да платят необходимите такси за ползване на определено място за разполагане на техните щандове, сергии, атракциони и др. То ще им бъде предоставено от Община Попово, като заплащането на таксите трябва да бъде извършено до 5 юни. 
Изграденият щаб вече функционира, телефонът за контакти с него е: 0879 311 996. От администрацията добавят, че Щабът е изискал допълнително всички задължителни за издаване документи, отнасящи се за лиценза и обезопасеността на атракционите. Те трябва да бъдат предоставени до 25 май. 
Към този момент вече са подадени общо над 120 заявления за участие от търговци. От тях 40 са за атракциони, сред тях ще има и шатри, и бирарии. 
Ще бъде обособена и зона за улица на занаятите – по централната градска част от площад „Трети март“ в посока към площад „Александър Стамболийски“, където търговци от страната ще имат възможността да представят изработени и произведени от тях стоки и продукти.
БТА припомня, че панаирът в Попово традиционно се провежда е през т. нар. Русалийската неделя, започваща с църковния празник Свети Дух. Началото на поповския Русалски панаир е поставено през 1908 г., когато в Градската градина бил осветен извор, смятан за лечебен. По-късно до извора е построен параклис, действащ и до днес. За освещаването на извора се стекли хора от цялата околия и от съседните селища, които не пропуснали възможността да предложат стоката си. 
 
 

c