Сряда, 17 юли 2024

17.07.2024

Последвайте ни

В Добрич тръгна подписка на граждани за жалба заради нарушено водоподаване (СНИМКИ)

Десетки граждани подават колективна жалба за нарушено водоподаване и влошени качества на питейната вода

В центъра на Добрич от тази вечер започна подписка под колективна жалба за “нарушено и/или липсващо водоподаване в голяма част от града и влошени качества на питейната вода”. Тя е адресирана до управителя на „ВиК Добрич“ АД с копие до кмета на Общината Добрич, председателя на Общинския съвет в Добрич, областния управител, МРРБ, МОСВ и републиканския омбудсман.

Подписалите се са от всички части на града – вилна зона Лозята, кварталите Иглики, Балик, Христо Ботев, Централна градска част, бул. “Русия” и други райони.

В текста на колективната жалба, която ще бъде изпратена утре, се посочва, че има честа липса и/или нарушено водоподаване в различни части на града - ж.к. Балик, ж.к. Христо Ботев, ж.к. Дружба 1, 2, 3 и 4, централна градска част, кв. Добротица (Варненска), района на бул. 25-ти Септември - в участъка от бул. Добруджа до гара Север, северна индустриална зона, в.з. Лозята, район Червената пръст, района на АПК.

“Намаленото водоподаване във вечерните часове в посочените квартали или пълната липса на водоподаване значително нарушават нормалното ни ежедневие и създават сериозни неудобства”, жалват се подателите.

Днес в центъра на Добрич беше и инициаторът на подписката Радослава Руменчева. Тя бе обявила пункт за събиране на подписи, където постоянно се спираха граждани, за да попълнят и своето име под документа.

“Искаме да се даде ясна информация, какъв е проблемът с водоподаването в Добрич. Защо толкова много квартали нямат вода или имат много намалено водоподаване. Защо точно в топлото време, когато човек иска да се измие, да се изкъпе или да изпере”, каза Радослава Руменчева.

Хора, които са успели да се свържат с ВиК са получавали отговори, че е прекалено голямо потреблението на вода или се изпарява водата. От дружеството са ги уверили, че няма режим на водата в Добрич, посочи Руменчева.

По думите Марияна Милушева от ж.к. Балик поне от две седмици има нарушено водоподаване, не може да се пусне пералня, а бойлерът може да изгори.

c