Сряда, 17 юли 2024

17.07.2024

Последвайте ни

Кметът на Добрич обжалвал решение от извънредната сесия, но не платил 10 лева такса

Съдът му даде срок до 12 часа на 19 юли да внесе таксата. Тогава е и търгът, довел до извънредното заседание на Общинския съвет

С разпореждане в закрито заседание днес състав на Административния съд в Добрич се е произнесъл във връзка с производството, образувано по жалба на кмета Йордан Йорданов срещу решение от извънредното заседание на Общинския съвет, проведено на 15 юли. С нея кметът е поискал спиране на предварително изпълнение на решението.

Жалбата е оставена без движение, защото няма представен документ за заплащане на дължимата такса. Затова дава възможност в срок до 12,00 часа на 19 юли кметът да представи документ за внасяне на дължимата държавна такса в размер на 10  лева.

Именно за 19 юли обаче е насрочен търгът за имот в квартал „Добротица“, довел до извънредната сесия.

Припомняме, че Общинският съвет на Добрич проведе извънредно заседание по казус с проведен общински търг с тайно наддаване за продажба на имот в добричкия квартал „Добротица”. Сигналът е от Иван Кирилов Милев, пълномощник на Дарина Недялкова Милева – управител и едноличен собственик на „ИВ-ЕЛ” ЕООД. Милев посочва в писмото си, че на 17 май т.г. е участвал в търг за имот в ж.к. „Добротица” с площ 5 263 кв.м. Участниците в търга са били двама. Милев изтъква, че другият участник е предложил по-висока цена и комисията по търга е обявила, че той го е спечелил. След месец на Милев е бил върнат внесения депозит и той предположил, че спечелилият търга е придобил имота. По-късно обаче станало ясно, че същият имот е предложен отново на търг, който трябва да се състои на 19 юли. Милев пита защо той не е класиран на второ място и ако спечелилият се е оттеглил защо не му е предложено да сключи договор за покупка на имота. Иван Милев задава въпрос защо се обявява нов търг за имот, за който вече има спечелил купувач и ощетена ли е Общината, ако е върнат депозита за участие в търга на спечелилия го. 

Дебат в ОбС Добрич за проведен таен търг за имот в квартал "Добротица" - какво решиха съветниците

Според Иван Милев при провеждането на търга е извършено нарушение на редица законови и подзаконови актове.  

Стана ясно, че за този имот досега е имало 4 насрочени търга и цената му вече е намалявана – от над 862 хил. лв. на 603 хил. лв. Кметът Йордан Йорданов отговори, че Наредбата не предвижда такава хипотеза – за класиране, при положение че има установен пропуск. Затова е насрочен нов търг.

„ОбС не може да задължава администрацията  относно административните процедури. Търгът на 19 юли не е отменен, всички процедури са спазени, няма грешка на Общината”, посочи той и каза, че на новия търг началната цена на имота ще се запази.

След дълъг дебат се стигна до гласуване на решение, с което се отменя заповедта за провеждане на търг с тайно наддаване на 19 юли и се възлага на кмета да довърши тръжната процедура от 17 май. Решението се прие с 23 гласа „за” и трима „въздържал се”.

c