Четвъртък, 18 юли 2024

18.07.2024

Последвайте ни

Манастирът „Света Марина“ между Добрич и Варна отбелязва днес празника си

Край село Ботево, което е между Добрич и Варна, отбеляза днес своя храмов празник. Стотици миряни от цяла Североизточна България посетиха обителта за празника.  

На днешния 17 юли Православната църква почита паметта на Света великомъченица Марина. Едноименната местност край Ботевския манастир "Света Марина" днес бе домакин и на традиционния Фолклорен фестивал "Света Марина".

 В него участваха певчески и танцови колективи от цяла Североизточна България, а известният кулинар Ути Бъчваров и неговият екип приготвиха курбан за здраве, който бе осветен и след това раздаден на присъстващите.

Светата обител е основана преди повече от 70 години по инициатива на цар Борис Трети по повод освобождението на Добруджа.

Твърди се, че преди 145 години Димитър Станчев, съратник и приятел на Любен Каравелов и Христо Ботев, основател на революционния комитет в днешното село Ботево, пише статия във вестник Македония за събора в Далъп дере. Изворът бил обграден отвътре с камъни и направен като гробница, от него напоявали градините. Той бил собственост на турчина Сали Топчи бей от Добрич и тук той си прекарвал лете “сеферич” с харема си. Решил да си направи сарай, но при разкопките изкопали кръст с надпис “Св. Марина”. Той продал цялата местност на дядо Лечо от с. Ботево за два коня, пет кози и три рогозки. Дядо Лечо пък я подарил на черквата... След 9-ти септември 1944 г. Ботевският манастир запустява, за да възкръсне за живот в последните години. С финансовата помощ на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил и на сем. Петрови от Варна, са ремонтирани параклиса и двете къпални. Построени са и четири стаи за поклонници, както и магерница към тях. Възобновен е и традиционния събор на Марин ден, който се е чествал на това място още от 19 в.

c