Петък, 05 юли 2024

05.07.2024

Последвайте ни

В Добрич има задържан за дрога, която вероятно е смъртоносния фентанил

Районна прокуратура в Добрич наблюдава едно досъдебно производство, образувано за държане на наркотични вещества. В случая вероятно наркотичното вещество е фентанил, съобщи за Про Нюз Добрич говорителят на държавното обвинение Даниел Илиев. Той поясни, че се изчаква заключението на назначената физикохимична експертиза, която да потвърди предварителните данни и да даде окончателно заключение дали става въпрос за фентанил.

По делото има задържано лице с мярка за неотклонение „задържане под стража“, каза още Илиев.

Фентанилът е болкоуспокояващо вещество, което се превръща в смъртоносно при смесването му с други наркотици. След серията смъртни случаи кабинетът обяви, че засилва борбата срещу наркотиците, а в страната тече и специализирана акция срещу наркоразпространението. 

След случаите на починали от фентанил, арести има и в Добрич

Трима души са задържани във Варна по подозрения, че имат връзка с вноса на фентанил в България, каза министърът на вътрешните работи Калин Стоянов в предаването „Лице в лице“ по БТВ. Той обяви, че за пръв път новият наркотик е засечен в България при операция в София през февруари, когато са открити шест килограма. Стоянов обясни, че става дума за особено опасно вещество, смесва се с други вещества и често хората, които го употребяват, дори не разбират това. За момента са известни два смъртни случая, свързани с фентанил. Наркотикът е засечен в София, Варна и Добрич.

В рамките на започналата преди дни специализирана полицейска операция срещу трафика на наркотици са задържани 250 човека и са образувани над 200 досъдебни производства, каза министърът. Иззети са 70 килограма марихуана, 50-60 килограма канабис, екстази, около шест килограма амфетамин. По повод разкритата организирана престъпна група в курорта „Слънчев бряг“, министър Стоянов обясни, че тя е наблюдавана повече от два месеца.

 

c