Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

В ЧОУ "Мария Монтесори" в Добрич учители и ученици израстват заедно (СНИМКИ + ВИДЕО)

Екип от частното училище завършва обучение към Монтесори общността. Открити уроци на 18 май – за подготвителна група, и на 31 май – за първи клас

Екип от Частно основно училище „Мария Монтесори“ завършва обучение към Монтесори общността у нас, което продължава през учебната 2022/23 година.

С Монтесори общността работим от самото създаване на училището. Тази година решихме възможно най-много наши колеги да се включат в Монтесори обучение за деца на възраст от 6 до 12 години. Идеята е първо, че това ни откроява от другите училища. Самият метод е доста по-различен. Ние ходихме и на практика в София и видяхме как това обучение на децата с материали, които ползваме, те да си представят урока и същността на урока, те да могат да пипнат, видят, усетят, сподели Радка Кирилова – зам.-директор в ЧОУ „Мария Монтесори“.

Онова, което отличава Монтесори образованието е преди всичко отношението към детето. Това, че детето е водещо в самия метод и реално отношението на учителя към него. Цялата среда предполага детето само да се обучава, без да е нужно учител да бъде стриктно обясняващ какво трябва да се случи. Голяма част от материалите имат контрол на грешката, което позволява, дори и детето да сбърка след неколкократна работа с този материал, само да се справи.

Училището съществува за пета година. В началото то бе с 30-ина деца, а вече има два четвърти класа, които завършват начален етап. Учениците са над 100 и техният брой постоянно се увеличава. През цялата учебна година постъпват нови ученици, дори и през май.

"С всяка изминала година учениците се увеличават, интересът расте. Информацията за „Монтесори подхода“ вече доста усилено се разпространява. Родителите в Добрич имат възможност да дойдат на посещение в нашето училище. По всяко време могат да дойдат, да разгледат стаите, да се запознаят с нашите учители. През май предстоят открити уроци, които са за бъдещи първокласници и за деца в подготвителна група. Родителите могат да дойдат заедно с децата, да влязат в стаята, да почувстват уюта, да видят разликата в класната ни стая и при интерес да останат при нас", сподели Радка Кирилова.

Хрисимира Костадинова е преподавател по английски език. Тя не само е първият учител в прогимназия, който ще налага Монтесори методиката, но и родител на дете в ЧОУ „Мария Монтесори“. По думите й тази система на образование дава на децата самостоятелност, която тя, като учител, не забелязва у децата, които идват в пети клас от общинските училища.

„Те са много обгрижвани от техните учители.  Докато децата от ЧОУ „М. Монтесори“ са самостоятелни. Те са тези, които знаят какво трябва да направят, къде да открият отговора. Тази самостоятелност у повечето деца, които учат в общински училища, я няма.  Първо, защото бройката на деца в клас е много голяма и е разбираемо, че всеки колега иска да може да управлява средата. Докато в ЧОУ „М. Монтесори“ учителят не е водещото лице, а той е по-скоро ментор, водач в пътешествието "обучение", споделя Хрисимира Костадинова.

Разликата е и в свободата в комуникацията между децата. Те общуват  свободно, но умеят да се аргументират, знаят откъде да намерят информацията, която им е необходима, и са уверени в отговорите си и в това, което заявяват като знания и умения.  Те сами откриват информацията, която им е нужна.

Монтесори обучението е подходящо, както за най-малките, така и за по-големите, споделят преподавателите. В ЧОУ „М. Монтесори“ те са около 20 и този месец 12 от тях завършват обучението си. Повечето преподават в начален етап, но има и от прогимназиален етап. Идеята е Монтесори методът да се налага все повече и в по-големите класове. Обучението продължава около една учебна година. То е разработено от общността Монтесори, заедно с МОН, защото, ако се следва само Монтесори методиката, не бихме могли да покрием изискванията на МОН – за осветеност на стаите, начало, край на часовете. Заедно с МОН е разработена програма, която да даде възможност на всички учители, които искат да правят Монтесори обучение да могат да го правят качествено и то спрямо правилата на МОН, посочва Костадинова.

Общностното развитие, съпричастността, емпатията са заложени с основата на обучението. Монтесори общността е доказателство за това, че, за да работи този метод, трябва първо да научим себе си. В тази общност всеки е в помощ на всеки учител. Ние трябва да предадем на децата именно това – да сме едно цяло. Затова и слоганът на Монтесори училищата е „Училищата ни са дом далече от дома“, те трябва да накарат децата да се чувстват като в семейна среда и по този начин да развиват знанията и уменията си, включвайки, разбира се, и системата на МОН, обянява Десислава Петрова – учител в първи клас.

Основното в Монтесори педагогиката е, че детето е активната страна в ученето, което не виждаме в общинските училища. Те от малки се учат, че това, което искат да разберат, е в техните ръце. Могат да се обърнат към възрастния водач, към учителя, за помощ, съвет, за идея, но те са тези, които искат да открият нещо, те са тези, които искат да открият света. Всеки учи със своя темп. В съвременните условия това са хора, които израстват, които са търсещи и знаят как да откриват отговори. Развиват се и като личности. Подготвят се за живота в цялата му същност.

„Учим ги да бъдат съпричастни и така те успяват да се научат на всичко, което е важно за живота им занапред. Децата се учат да носят отговорност за постъпките си. Свободата им дава право да изберат какво да работят, но не и да не работят“, споделя Десислава Петрова.

От ЧОУ "Мария Монтесори" канят всички родители, които имат желание да посетят училището и да видят с какво то е по-различно от останалите, да го направят по време на откритите уроци на 18 май – за подготвителна група, и на 31 май – за първи клас.         

c