Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

Три проекта в община Крушари получават финансиране от ПУДООС

През тази година нови две кметства ще получат финансиране за реализирането на проектите си за облагородяване на публични пространства. В селата Коритен и Загорци ще бъдат изградени и възстановени паркови пространства, в които ще се монтират беседки, пейки, перголи с пейки, кошчета за отпадъци. До 30 % от стойността на всеки проект ще бъдат заделени за обновяване на зелените пространства, алеи и градини. С доброволен труд на жителите от двете села предстои да бъдат засадени вечно зелени храсти, декоративни дървета и цветя. Всеки от проектите е на стойност от 15 000 лв. В с. Коритен дейностите по облагородяване е предвидено да се изпълнят в зелената зона пред читалището, около Войнишкия паметник в селото и пространството пред пенсионерския клуб. В с. Загорци за терен за проекта е определен парка пред кметството.

Също със средства от ПУДООС е финансирана и Детска градина – Крушари с изнесена група в с. Коритен. Чрез проекта на Детската градина, който е на стойност 7 500 лв., ще бъдат закупено парково оборудване за игри на открито за деца – люлка, катерушка, пързалка, пясъчник, пейки и маси за тихи игри на открито за детски активности. С част от средствата ще се озелени и облагороди съществуващия двор, за да се превърне той в зелено, забавно и безопасно място за игра на малчуганите.

Осъществяването на такъв тип малки проекти е средство освен за подобряване на публичните пространства, така и за привличане на допълнителен финансов ресурс, извън капиталовите разходи на общината.

През последните четири години пет села от общината бяха финансирани от МОСВ чрез ПУДООС – Крушари, Бистрец, Габер, Телериг, Ефр. Бакалово, както и Детска градина – Крушари.

 

c