Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

Румяна Куманова: Болницата в Добрич има нужда от нови специалисти за осигуряване на качествени грижи

81 свободни позиции за медицински сестри има в МБАЛ Добрич, посочи главната медицинска сестра Румяна Куманова

МБАЛ Добрич изпитва сериозен недостиг на медицински кадри, който влияе върху грижите за пациента. Главната медицинска сестра на болницата, Румяна Куманова, подчерта в интервю за Про Нюз Добрич сериозността на проблема, който е актуален не само за Добрич, но и на национално и световно ниво.

„Кадровият дефицит е във всички специалности – сестри, акушерки, лаборанти. Най-висок е при сестрите и лаборантите, като ситуацията е критична,“ отбеляза Куманова. Тя допълни, че от общо 160 специалисти по здравни грижи в болницата, значителна част са в пенсионна възраст, което допълнително усложнява ситуацията. До края на годината се очаква още шест медицински сестри да се пенсионират, което ще задълбочи проблема.

Свободните места за специалисти по здравни грижи в болницата са 91, като най-голям е недостигът на медицински сестри – 81 свободни позиции. Освен това, болницата търси 2 акушерки, 7 лаборанти и 1 рехабилитатор.

МБАЛ Добрич предприема активни стъпки за привличане и задържане на нови кадри, включително сключване на договори с млади специалисти и предлагане на възможности за специализация. Въпреки това, има още какво да се желае поради редица фактори, включително конкуренцията с други лечебни заведения и битови причини.

Румяна Куманова изрази надежда, че откриването на филиал на Медицински университет Бургас в Добрич ще допринесе за решаване на проблема. „Имаме нужда от нови специалисти, които да запълнят празнините и да осигурят качествена здравна грижа на нашите пациенти,“ каза тя.

Куманова също така сподели, че болницата активно промотира професията на медицинската сестра и акушерка сред учениците от 10 до 12 клас в региона, в опит да насърчи младите хора да изберат кариера в здравеопазването.

„Посетихме всички общини в областта и проведохме срещи с учениците, за да ги запознаем с възможностите и значимостта на тези професии. Вярваме, че това е стъпка в правилната посока,“ допълни Куманова.

Кризата с кадрите в МБАЛ Добрич изисква спешни и дългосрочни решения, за да може болницата да продължи да осигурява необходимите грижи на своите пациенти.

c