Вторник, 07 май 2024

07.05.2024

Последвайте ни

Две награди за крепостта Залдапа край Крушари от форума "Бранд България - докосни Чудесата"

Тази година разкопки в Залдапа направи първа в района международна археологическа експедиция с учени от България, Франция и Канада, студенти от Италия и Албания

Над 150 представители на изпълнителната, законодателната и местната власт, на научните среди, бизнеса, неправителствените организации и медиите се събраха на 8-ми септември в Големия салон на Българската академия на науката за третия международен форум "Бранд България - докосни Чудесата".

Две от наградите бяха за крепостта Залдапа, която бе отличена като емблема на Бранд Добруджа. Едната бе за Илхан Мюстеджеб, кмет на Община Крушари, която стопанисва обекта, а другата бе за Регионалния исторически музей - Добрич, който отговаря за дейностите по проучването й.

Тази година разкопки в Залдапа направи първа в района международна археологическа експедиция с учени от България, Франция и Канада, студенти от Италия и Албания, работници от общината.

Укреплението се намира в северната част на община Крушари, в местността „Калето“ между селата Абрит и Добрин. Наградите връчи историкът, който като директор на музея в Добрич прави първите големи разкопки на Залдапа – лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. Той разкри, че според легендите Залдапа крие златна колесница. И заяви, че, дори и тя да не бъде открита, Крушари има толкова много чудеса, че непременно трябва да се види.

Форумът бе организиран от Общество "Културно наследство" - официалният представител за България на най-голямата европейска организация за опазване на културното наследство Европа Ностра. Гости на церемонията бяха и посланиците на Кралство Мароко Н. Пр. Закия ил Мидауи, на Румъния - Н. Пр. Бръндуша Йоана Предеску и на Сърбия - Н. Пр. Желко Йович, първият секретар и консул на посолството на Австрия у нас Джералд Хаузер, директорът на Италианския културен институт Мария Маца.

Европа Ностра е неправителствена организация, съществуваща от 60 години, има 300 дъщерни организации в Европа. Общество "Културно наследство" вече е една от тях. Неправителствената организация, оглавявана от Славка Бозукова, играе огромна роля в опазването на старините в България, подчерта Пийт Яспър – Вицепрезидент на „Европа ностра“ по време на церемонията по връчване на годишните награди за опазване .

 

c