Вторник, 07 май 2024

07.05.2024

Последвайте ни

Ясно е журито на "Празника на гърнетата" в Крушари

Броени дни преди "Празника на гърнетата" вече е ясно журито, което ще оценява кулинарните произведения на тазгодишното издание.

Шеф Калоян Колев има над 18-годишен професионален опит в сферата, като винаги е носел в себе си страстта към кулинарията. Той е отворен да изучава нови култури и кухни, и успешно работи в бързоразвиваща се среда. Винаги е готов да се изправи пред нови предизвикателства. Шеф Калоян завършва международно кулинарно училище през 2014 г., като по време на обучението си реализира два стажа в чужбина – в “Market by Jean-Georges” в Доха, Катар и в “Jean-Georges Steakhouse” във Вашингтон, САЩ. Още съвсем млад, той има рядката възможност да работи на три различни континента, което му позволява да контактува със и да черпи опит от признати европейски, американски и азиатски готвачи. Преди да се присъедини към екипа на Института по кулинарни изкуства към Висше училище по мениджмънт, в което е вече над 5 години, шеф Калоян работи в продължение на 5 години в Норвегия, включително като Су-шеф на Geir Skeie, победител в най-престижното световно кулинарно състезание Bocuse d’or през 2009 година. Този безценен опит му помага успешно да адаптира различни вкусове, аромати и съставки, което му позволява да изразява и демонстрира уменията си в широк спектър от национални кухни от различни краища на света. На 24 юни той за първи път ще се срещне с автентичната добруджанска кухня.

Надежда Иванова е експерт-културолог. Тя е оценявала майсторските гозби на добруджанки на редица наши издания на Празника. Тя е магистър по специалността „Културология“ и доколкото храната с нейните специфики е част от културата на един народ, то всеки път при участията си в Крушари тя преоткрива нови и нови моменти от бита на местните хора, вложени в автентичните гозби. В обхвата на специализациите на Н. Иванова влизат културно-историческото наследство и туризъм, социална антропология, етнография, история на Добруджа. Специални изследвания тя е посветила на ролята на водата в системата на обредите и обичаите в Добруджа; даряването като духовна необходимост на добруджанеца; етнокултурните особености на населението в Добруджа и много други.

Даниела Аврамова ще председателства журито на кулинарен фестивал „Празник на гърнетата“. От 2012 г. Даниела Аврамова председателства кулинарния празник, когато за пръв път идва по покана на неговия създател Николай Панайотов. Повече от 36 години Даниела съчетава любовта си към кулинарията и децата като учител по теория и практика в Професионална гимназия по туризъм „П.К. Яворов“ - гр. Добрич. Преподава технология на кулинарната продукция, кетъринг , хляб, сладкарски изделия. Обожава работата си с млади хора и формирането на знания и умения в областта на кулинарията, сладкарството и туризма. Подготвя и печели заедно със своите ученици национални състезания - първо място на регионално състезание в г. Шумен 2009 г.; Първо място на национално състезание 2016 г. за устойчиво готвене - гр. Варна; Второ място на регионално състезание най- добър млад готвач - гр. Варна - 2017год.; Национално състезание за най-добър млад готвач на България – трето място 2017г. - гр. Пловдив; Най-добър безглутенов хляб на национално състезание за най- добър млад хлебар–сладкар на България за 2023 г., проведено в КК Албена. От 2007 година преподава в „Международен колеж“ ООД гр. Добрич.  

 

c