Събота, 26 октомври 2024

26.10.2024

Последвайте ни

Трети годишен доклад за Механизма за възстановяване и устойчивост (МВУ)

Третият годишен доклад на Комисията показва, че Механизмът за възстановяване и устойчивост продължава да постига резултати

Прилагането на Механизма за възстановяване и устойчивост (МВУ), който е в основата на инструмента на ЕС за възстановяване NextGenerationEU, се ускорява, като по този начин се насърчава непрекъснатият напредък на реформите и инвестициите в държавите членки. Както се вижда от приетия днес трети годишен доклад на Комисията относно МВУ, Комисията подкрепя държавите членки при цялостното и навременно изпълнение на техните планове чрез по-рационализирани процеси, като подобри допълнително прозрачността и механизмите за защита на финансовите интереси на ЕС.

МВУ, който разполага с 650 милиарда евро под формата на безвъзмездни средства и заеми, е изключително важен двигател за амбициозни инвестиции и реформи във всички държави членки в инициативи, с които се постига напредък в екологичния и цифровия преход и се укрепват устойчивостта и конкурентоспособността на ЕС.

От създаването си досега МВУ е генерирал над 82 милиарда евро инвестиции в пряка подкрепа на предприятията. Осъществени са над 900 реформи за намаляване на бюрокрацията и ускоряване на бизнес процесите, например при получаване на разрешения и лицензи, което ще помогне за увеличаването на конкурентоспособността на промишлеността на ЕС. С подкрепата на МВУ са спестени 34 милиона мегаватчаса потребление на енергия, над 11,8 милиона души са участвали в образование и обучение, а 9,8 милиона са се възползвали от мерки за защита срещу бедствия, свързани с климата.

Комисията, държавите членки и всички заинтересовани страни, заедно с Европейския парламент и Съвета, работиха в тясно сътрудничество за постигането на тези резултати.

Над 300 милиарда евро по МВУ се очаква да бъдат изплатени до края на 2024 г.

Усвояването и изплащането на средства по МВУ се ускориха след известно забавяне през 2023 г., което до голяма степен беше свързано с незаконното нахлуване на Русия в Украйна, високата инфлация, ограниченията в доставките и необходимостта от приемане на глави за REPowerEU. Съветът е одобрил досега 26 такива глави, чрез които се предоставят допълнителни средства за осъществяване на реформи и инвестиции, които диверсифицират енергийните доставки на ЕС, ускоряват екологичния преход и подкрепят уязвимите домакинства.

Към днешна дата Комисията е получила 69 искания за плащане от 25 държави членки и е изплатила над 267 милиарда евро, т.е. над 40 % от наличното финансиране по МВУ. До края на годината се очаква да бъдат изплатени средства по МВУ на стойност над 300 милиарда евро. В доклада са описани множество примери за това как напредъкът по отношение на реформите и инвестициите по шестте стълба на политиката на МВУ оказва осезаемо и положително въздействие върху гражданите и предприятията.

Също така Съюзът продължи успешно да набира средства на капиталовите пазари за финансиране на Механизма, като до момента са емитирани „зелени“ облигации по NextGenerationEU на стойност над 60,2 милиарда евро.

Прилагането от страна на държавите членки е опростено

С оглед на обвързания със срокове характер на МВУ всички усилия следва да продължат да бъдат насочени върху пълното и навременно изпълнение на плановете до 2026 г. Държавите членки трябва да продължат да изпълняват бързо и изцяло своите ПВУ и Комисията активно ги подкрепя в тези усилия.

В този контекст през 2024 г. Комисията предприе допълнителни стъпки, за да подкрепи държавите членки при прилагането на МВУ. През юли тази година Комисията въведе опростени процеси в актуализираните насоки за държавите членки с акцент върху начините за преразглеждане на плановете, които ще продължат да бъдат от значение за преодоляване на затрудненията в изпълнението. Също бяха рационализирани и изискванията за докладване за държавите членки. Освен това беше предоставена допълнителна яснота относно начините за съчетаване на МВУ с други средства на ЕС с цел засилване на полезните взаимодействия.

Засилена прозрачност

Комисията се стреми към висока степен на яснота и прозрачност при изпълнението на МВУ, която дори надхвърля правните изисквания.

Например приетият днес доклад включва задълбочен анализ на данните на държавите членки за 100-те най-големи крайни получатели на финансиране по МВУ. С цел прозрачност и яснота Комисията също така предоставя допълнителни насоки относно ключовите понятия в Регламента за МВУ, които са изложени в приложенията към доклада:

  • изясняване на начина, по който Комисията определя кога дадена реформа или инвестиция започва да бъде допустима по МВУ;
  • изясняване на това какво счита Комисията за периодични разходи, които са забранени като общо правило, и критериите, използвани за определяне на това кога освобождаването е надлежно обосновано;
  • концепцията за двойно финансиране в контекста на МВУ и
  • понятието „крайни получатели на средства от МВУ“.

Солидна защита на финансовите интереси на Съюза

Защитата на финансовите интереси на ЕС е основен приоритет за Комисията. Поради това тя непрекъснато укрепва рамката си за одит и контрол, като взема предвид и препоръките на Европейския парламент, Съвета и Европейската сметна палата. През периода септември 2023 — август 2024 г. Комисията извърши 17 основани на риска последващи одита относно задоволителното изпълнение на ключовите етапи и целите. Бяха извършени и четири системни одита на националните системи за контрол. До края на 2023 г. Комисията беше извършила одит на всички държави членки поне един път.

Контекст

Настоящият доклад е третият от поредица годишни доклади на Комисията, които обхващат изпълнението на МВУ през целия му жизнен цикъл, както се изисква съгласно Регламента за Механизма за възстановяване и устойчивост. Той ще бъде включен в текущия диалог относно прилагането на МВУ, който ще се проведе между институциите на Съюза и със заинтересованите страни.

Информацията, предоставена в настоящия доклад, се основава на съдържанието на приетите планове за възстановяване и устойчивост, оценени от Комисията, на данните, докладвани от държавите членки до края на април 2024 г. като част от задължението им за докладване на всеки шест месеца, и на промените в изпълнението на Механизма до 31 август 2024 г.

Напредъкът по изпълнението на плановете за възстановяване и устойчивост може да бъде проследен чрез набора от показатели за възстановяване и устойчивост — онлайн портал, създаден от Комисията през декември 2021 г. Повече информация за МВУ можете да намерите на тази страница, която съдържа интерактивна карта на проектите, финансирани от МВУ.

c