Понеделник, 28 октомври 2024

28.10.2024

Последвайте ни

Последно: Референдум в община Добричка на 27 октомври няма да има

Референдум ще има, но няма да е в неделя, става ясно от пост на кмета Соня Георгиева

"Спряха ни. Безцеремонно и грубо, без аргументи по същество", заяви в пост в социалната мрежа кметът на Община Добричка Соня Георгиева. "Вашето право на глас беше отнето", написа тя в обръщение към жителите на Община Добричка. То дойде след като ЦИК отмени решението за назначаване на секционни избирателни комисии.

От поста на Соня Георгиева става ясно, че референдум за изграждането на ветроенергийни паркове на територията на община Добричка ще има, но той няма да се състои на 27 октомври 2024 година.

Ето какво написа кметът:

"Уважаеми жители на община Добричка,

Вашето право на глас беше отнето.

Безцеремонно и грубо, без аргументи по същество.

СПРЯХА НИ!

До последно вярвах, че няма да успеят, че ще се вразумят, че съвестта им ще се събуди! Но явно съвест тук няма или е притихнала под нечия чужда воля!

Независимо от огромния натиск, на който бяхме подложени аз и моят екип, не спряхме да подготвяме референдума. Но влязохме в своеобразна „заложническа криза“, спретната ни умело или не толкова от областния управител и явно подкрепена от Централната, Районната и Общинската избирателни комисии.

Бяхме готови с абсолютно всичко, въпреки постоянно променящите се изисквания, нови условия и двусмислената комуникация на всички нива. И въпреки извънредно кратките срокове, общинската администрация успя да се справи. Затова няма да се откажем!

Продължаваме да бъдем убедени в правотата си, която потвърдиха водещи юристи, конституционалисти и изследователи на пряката демокрация.

Вятърът носи промяна и референдум ще има.

Въпрос на време и дългосрочна визия за общината и хората, живеещи в нея."

 

c