Понеделник, 28 октомври 2024

28.10.2024

Последвайте ни

За осми път в Добрич се проведе Алея на занаятите (СНИМКИ)

Събитието дава възможност да се представи многообразието и креативността на съвременното приложно изкуство

За осми път в Добрич се проведе Алея на занаятите. Събитието, което се осъществи сред атмосферата на етнографския комплекс „Стария Добрич“, се организира от Регионална занаятчийска камара – област Добрич.

Водещ на събитието бе Лена Кирилова. „Алея на занаятите популяризира и обогатява добруджанските занаяти. Събитието пази не само духа, но и носи майсторлъка на някогашната стара чаршия. Дава възможност да се представи многообразието и креативността на съвременното приложно изкуство“, каза тя при откриването на събитието. Неслучайно Алеята се организира в това прекрасно и емблематично за нашия град кътче, което вече 45 години продължава да пази спомена за някогашния Добрич – прочут занаятчийски център.

В Алея на занаятите участваха 14 занаятчии от област Добрич, които представиха своите занаяти. Имаше творби от художествен текстил, свещарство, дърворезба, арт керамика и др. впечатлиха многобройните посетители. Състоя се демонстрация на занаят „Художествена обработка на кожа”, представен от Майстор Георги Димитров, който демонстрира знания и умения в гравирането на изделия от кожа.

Ансамбъл „Сборенка” към СУ „Климент Охридски” с хореографи Светлин Куцаров и Гергана Димитрова допринесоха за празничното настроение с изпълнение на народни танци с прекрасна хореография.

c