Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

Тръгна делото за заплатата на кмета на Добрич, съдът изиска още доказателства

Административният съд в Добрич даде ход на делото по искане на вече бившия областен управител Йорданка Костадинова срещу Общинския съвет в областния град. То е във връзка с оспорването на решението на местния парламент за новите размери на заплатите на кмета, екипа му и общинските съветници.

Съдът постанови да се съберат и представят нови доказателства, като насрочи следващо заседание в средата на юни. 

Областният управител посочва, че кметът Йордан Йорданов в случая не е бил вносител на предложението за изменение на трудовото му възнаграждение. Освен това не е мотивирана нуждата от такова.

Също така се твърди, че решението е взето по предложение на заместник-кмета на Община град Добрич (бел.авт. Станка Николова, зам.-кмет "Финанси и общинска собственост"зам.-кмет), което е нарушение, тъй като противоречи на Закона за местното самоуправление и местната администрация. 

Адв. Росица Борисова, която представлява Областна администрация по делото, поиска отмяна на решението.

От своя страна представляващият Общински съвет Добрич адв. Павел Атанасов смята, че жалбата е неоснователна, налице са всички законови предпоставки за приемането на въпросното решение. То е взето от компетентен орган, какъвто е Общинският съвет. Спазено е изискването възнаграждението на кмета да е рамките на средствата за работна заплата на персонала в общинския бюджет. Както и ограничението, според което заплатата на кмета на Общината не може да е по-голяма от тази на министър. Според адвокат Атанасов са спазени процедурните изисквания. Вносител на предложението в Общинския съвет е Станка Николова, но към онзи момент тя е изпълнявала и функциите на кмет по силата на заповед във връзка с отсъствието на Йордан Йорданов от 12 до 15 март. Адв. Атанасов настоява за отхвърляне на подадената жалба. 

Наблюдаващият делото съдия Любомир Генов постанови Общинският съвет да представи в 14-дневен срок доказателства относно фактическото отсъствие на кмета за периода на заместване, за който той е упълномощил Станка Николова да изпълнява функциите му. Изискан беше и заверен препис от заповедта, според която Станка Николова временно е изпълнявала длъжността кмет и е подписвала документи като такъв.

 

c