Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

Почетоха паметта на загиналите полицаи от област Добрич (СНИМКИ)

13 служители на полицията в област Добрич са загинали в изпълнение на служебния си дълг от 1960 година до момента

Със заупокойна молитва и възпоменателна церемония в Добрич бяха почетени служителите на Регионалната дирекция на МВР, загинали при изпълнение на дълга си. Събитието по повод утрешния професионален празник на МВР се състоя пред паметника, издигнат през 2003 година в двора на храм "Св. Георги" в Добрич в памет на загиналите полицаи от областта. Паметникът е с камбана, излята от гилзи.  

Директорът на ОД на МВР старши комисар Красен Торимацов сподели пред присъстващите, че, когато преди два месеца е постъпил на тази длъжност, оръжейникът на дирекцията Иван Иванов му разказал на паметника.

„Останах приятно учуден, че в Добрич има такъв паметник. Със сигурност във Варна и в по-големите градове, освен в София, не зная да има“, сподели той. И изказа благодарност на бивши и настоящи служители на полицията, които със собствени средства, усилия и организация са допринесли за построяването на паметника, където можем да почитаме тези, които са загинали по време и по повод изпълнение на служебния си дълг. „Ползвали са собствени средства, собствени сили, за да направят нещо хубаво, което да остане и след нас“, каза ст. комисар Торимацов. И припомни хората, дарили финансови средства и време, за да го има монумента. Някои от тях присъстваха и на събитието днес. Те са ст. лейтенант Юлиян Димитров, ст. лейтенант Светлин Илчев, майор Веселин Томов, ст. лейтенант Камен Калчев, капитан Радослав Бухчев, майор Янаки Георгиев, ст. лейтенант Красимир Иванов, Иван Йотов  е художникът на мемориала, полк. Стоян Иванов, оръжейниикът Иван Иванов.

В паметната книга са вписани 13 служители, загинали в изпълнение на служебния си дълг от 1960 година до момента. Първият е ст. сержант Петър Колев Георгиев, окръжно управление на МВР, убит 1960 година, на 35 г.

„Не трябва да ги забравяме, трябва да ги почитаме. Ние ги помним и ще отдадем поклон пред тях“, каза ст. комисар Красен Торимацов.

Той поздрави колегите си с утрешния професионален празник на МВР. „Да сте живи и здрави, много успешни. Така, както оперативният екип отива на смяна, оперативна задача или на СПО, пожарникарите отиват на пожарогасене или спасителна операция, така и да се върнат живи и здрави всички по къщите си“, пожела директорът на ОД на МВР Добрич.

„Благодаря за всеотдайния труд, за каузата, която преследвате, а именно опазване живота и здравето на всички наши съграждани и сънародници. Благодаря за това, че винаги сте откликвали във всяка една нужда, която сме имали. Като хора ви пооздравявам за търпението и усилията ежедневно, за да постигате вашите цели“, каза в приветствието си кметът Йордан Йорданов. Той поздрави служителите на МВР с утрешния празник. Благодаря на всички, дарили средства за паметната плоча. И се поклони пред загиналите в изпълнение на служебния им дълг. „Нека да ги помним винаги и заедно да пазим тяхната памет и да знаем, че техните усилия не са напразни“, каза Йорданов.

На възпоменателното събитие присъстваха още областният управител Румен Русев, окръжният прокурор Радослав Бухчев, началникът на Военното окръжие подп. Генади Генов

Архиерейският наместник иконом Георги Дочев отслужи заупокойна молитва.  

c