Неделя, 07 юли 2024

07.07.2024

Последвайте ни

След сигнал глобиха гражданин за разлепени реклами върху контейнери за отпадъци в Добрич

След сигнал на граждани на тел. 112 Общинска полиция и МВР Добрич са санкционирали гражданин, който е разлепял рекламни съобщения на нерегламентирани места, съобщават от Общината.

Според Наредбата за опазване на общинската собственост и инфраструктура той трябва да почисти разлепените вече обяви. Ако не ги премахне, ще бъде наложена следваща глоба, предупреждават от кметството. От там припомнят, че лепенето на реклами и съобщения на нерегламентирани места е нарушение.  

Служителите на Община Добрич и Общинска полиция продължават редовните проверки за нерегламентирано изхвърляне на строителни отпадъци и лепене на рекламни обяви, като местата администрация призовава гражданите да бъдат активни и да подават сигнали. 

Наредбата за осигуряване на обществения ред, изискванията към шума в жилищни сгради, опазването на общинската собственост, инфраструктурата и околната среда на територията на Община град Добрич, казва:

Чл. 19 (1) Забранява се поставянето на афиши, реклами, съобщения, обяви, некролози, нагледни агитационни материали и други подобни извън определените със заповед на кмета места.

(2) Административно – наказателно отговорни по ал. 1 са извършителите, лицата допуснали или наредили извършване на деянието по ал. 1, както и тези, които черпят благоприятни последици за дейността си от тези материали.

(3) При нарушаване на разпоредбите на ал. 1, физическите лица и/или юридическите лица и едноличните търговци (виновните лица) се налага административно наказание или имуществена санкция, съобразно констатирания брой материали, както следва:

1. До 10 бр. вкл. – глоба или имуществена санкция в размер на 50 лева;

2. От 11 до 50 бр. вкл. - глоба или имуществена санкция в размер на 200 лева;

3. Над 50 бр. – глоба или имуществена санкция в размер на 1000 лева.

Чл. 20 (1) Наказват се лицата, които не изпълнят в срок предписание на компетентните органи за премахване на афиши, реклами, съобщения, обяви, нагледни агитационни материали и други подобни.

(2) При нарушаване на разпоредбите на ал. 1, на физическите лица се налага административно наказание глоба в размер от 100 до 300 лева, а на юридическите лица и едноличните търговци имуществена санкция в размер от 300 до 500 лева.

c