Вторник, 02 юли 2024

02.07.2024

Последвайте ни

Шизофреник от Добрич е 32-годишният, вдигнал "на крак" полицията заради заплаха за училищата

Иззет е телефонът, прегледан е и вътре са намерени текстовите съобщения, изпратени на имейла на тел. 112, които вдигнаха на крак полицията в цялата страна

С епикриза „Шизофрения“ е задържаният 32-годишен мъж от Добрич, който снощи е подал бомбената заплаха за училищата в страната. Ще се прави необходимото да бъде изолиран за известно време, каза за Про Нюз окръжният прокурор Радослав Бухчев.

Направено е претърсване и изземване от дома му в Добрич, намерено е мобилното устройство, от което е изпратено съобщението, каза говорителят на Районна прокуратура Добрич Даниел Илиев.

Иззет е телефонът, прегледан е и вътре са намерени текстовите съобщения, изпратени на имейла на тел. 112, които вдигнаха на крак полицията в цялата страна. 

32-годишен от област Добрич е подал заплашителния имейл за училищата в страната

Задържан е за срок до 24 часа. Ще му бъде назначена съдебно-психиатрична и психологична експертиза, която да покаже дали може да носи наказателна отговорност. Образувано е по чл. 326, ал. 1, който предвижда за този, „който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, се наказва с лишаване от свобода до две години“. 

Заради заплахи за бомби проверяват училищата, в област Добрич не са открити взривни устройства

Още не е ясно защо го е направил, тепърва ще се работи, каза още Илиев. Той уточни, че наблюдаващият прокурор е взел решение към настоящия момент да не се привлича в качеството му на обвиняем, предвид данните за психичното чу състояние.

Припомняме, че съобщението е подадено снощи на електронната поща на спешния телефон 112 и в него се казва, че ще избухнат бомби в училищата в цялата страна. 

Заради заплахата в някои училища в страната е неучебен ден. Служителите на МВР са извършили проверки в цялата страна, включително и в област Добрич, и не е открита заплаха.

c