Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Семейства от малцинствата в Тервел бяха обучени как да произвеждат компост

Кампания за привличане на уязвими обществени групи и широката общественост стартира в община Тервел. Семейства от малцинствата са привлечени в действия за намаляване на растителния отпадък и оптимизиране на разходвания публичен ресурс.  Планирането на тази кампания се базира на статистика, която показва, че в общината се генерират големи количества растителни отпадъци. Извозването им до регионалното сметище е много скъпо поради разстоянията и липсата на площадка за компостиране.   

В община Тервел се генерират големи количества растителни отпадъци. Извозването им до регионалното сметище в Стожер е скъпо поради разстоянията и липсата на площадка за компостиране. Проект „Партньорства за развитие“, финансиран от ОП „Добро управление“, реализира кампания за привличане на широката общественост от община Тервел в действия за  намаляване на растителнияотпадък в общината и оптимизиране на разходвания публичен ресурс. Застъпническите действия и кампания целят насърчаване участието на гражданите в реализирането нарегионални политики, повишаване на гражданското участие за ефективно прилагане на политиката за регионално развитиеи привличане на средства за осигуряване на условия за икономически растеж и заетост в област Добрич.

Една от целевите групи, сред които се провежда кампанията, е семейства от малцинствата  с ниски доходи или без работа. Първата среща се проведе в сградата на детска градина ДГ №2 „Здравец“, гр. Тервел на 23 март.

Участниците бяха обучени как се прави компостер. Те бяха запознати с ползите от неговата употреба в стопанството. Представени им бяха практики за оползотворяване на растителния, текстилния и строителен отпадък. Обучението е по проект „Партньорства за развитие“. Той е финансиран по Оперативна програма „Добро управление“. Проектът се осъществява от Сдружение "Работодателска организация "КРИБ - Добрич" в партньорство с Община Тервел. То бе водено от Теодора Петкова, ръководител на Регионалното депо за отпадъци край с. Стожер.

В резултат на тази дейност над 40 ромски семейства ще станат участници в кампанията и посланици на нейните цели сред общността. 

 

 

Проект BG05SFPO001-2.025-0088
„Партньорства за развитие“,
стойност на проекта: 59 215.21 BGN

c