Вторник, 17 септември 2024

17.09.2024

Последвайте ни

Съветниците отхвърлиха предложението за пети заместник-кмет на Добрич с ресор ред и сигурност

Общинският съвет на Добрич отхвърли предложението на кмета Йордан Йорданов за изменение в структурата на общинската администрация и създаване на нова длъжност – пети заместник-кмет на града с ресор „Обществен ред и сигурност".

Според предложението функциите на звеното включват осъществяване на контрол по спазване на нормативните актове на Общински съвет град Добрич, на законите и подзаконовите нормативни актове от всички юридически и физически лица на територията на град Добрич.

Пети заместник-кмет поиска кметът на Добрич, ще отговаря за обществен ред и сигурност

При гласуването подкрепа на предложението бе получена от едва 8 съветници, четирима бяха против, а 23 се въздържаха.

В залата стана ясно, че досега функциите за опазване на обществения ред са били изпълнявани от секретаря на Общината Калина Георгиева. Предложено бе в новото звено да има 11 щатни бройки – три съществуващи незаети до сега и още 8 от други дирекции, така че общият щат от 160 бройки в администрацията да остане непроменен. Идеята е в тази структура да влязат еко инспектори, контролиращи търговските обекти, строителството и т.н.

Зорница Михайлова от ГЕРБ изтъкна, че такъв контрол и сега се изпълнява от инспекторите в различните дирекции и попита защо се налага преструктурирането и защо това не е направено в началото на мандата на сегашното управление на града. Калина Георгиева обясни, че целта е инспекторите да имат повече правомощия и по-добра координация. Тя допълни, че няма определен срок за промяна в структурата на администрацията.

Йордан Апостолов пък предложи да се изгради звено за инвеститорски контрол, предвид мащабните проекти, които се осъществяват в града.

c