Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Само на 28 табла в град Добрич е разрешено лепене на афиши и некролози

Граждани алармираха за загрозяващи градската среда и нерегламентирано поставени некролози по обществени сгради и дървета в Добрич. В тази връзка Про Нюз Добрич попита Община Добрич какви са действията за предотвратяване на нерегламентираното поставяне на некролозите в града, как се обработват пораженията от некролозите по дърветата и обществените сгради и пространства. Колко, къде и какви са местата за регламентирано поставяне на некролози в града. Има ли глобени граждани и фирми за разпространяване на рекламни съобщения и/или некролози по дървета, сгради и обществено оборудване, като електрически табла.
В отговор от Община Добрич обясниха, че на територията й действа Наредба за осигуряване на обществения ред, изискванията към шума в жилищни сгради, опазването на общинската собственост, инфраструктурата и околната среда. В нея е записано:

Чл. 19 (1) Забранява се поставянето на афиши, реклами, съобщения, обяви, некролози, нагледни агитационни материали и други подобни извън определените със заповед на кмета места.

(2) Административно – наказателно отговорни по ал. 1 са извършителите, лицата допуснали или наредили извършване на деянието по ал. 1, както и тези, които черпят благоприятни последици за дейността си от тези материали.

(3) При нарушаване на разпоредбите на ал. 1, физическите лица и/или юридическите лица и едноличните търговци (виновните лица) се налага административно наказание или имуществена санкция, съобразно констатирания брой материали, както следва:

1. До 10 бр. вкл. – глоба или имуществена санкция в размер на 50 лева;

2. От 11 до 50 бр. вкл. - глоба или имуществена санкция в размер на 200 лева;

3. Над 50 бр. – глоба или имуществена санкция в размер на 1000 лева.

Чл. 20 (1) Наказват се лицата, които не изпълнят в срок предписание на компетентните органи за премахване на афиши, реклами, съобщения, обяви, нагледни агитационни материали и други подобни.

(2) При нарушаване на разпоредбите на ал. 1, на физическите лица се налага административно наказание глоба в размер от 100 до 300 лева, а на юридическите лица и едноличните търговци имуществена санкция в размер от 300 до 500 лева.

Кметът със своя Заповед №357 от 18.03.2021 г., публикувана на интернет страницата на Община град Добрич, е определил местата за поставяне на афиши, реклами, съобщения, обяви, некролози, нагледни агитационни материали и други подобни. Разрешено е това да се случва на 28 табла в различни части на града, посочени в заповедта.

Почистването на нерегламентирано поставяне на некролози се извършва от фирма „Уейст Солюшънс България“ ЕООД, съгласно сключен договор за почистване на улици, тротоари и места за обществено ползване на територията на Община град Добрич” и ОБП „Устойчиви дейности и проекти“ чрез допълнително възлагане на дейността.

През тази година са съставени 2 акта за установяване на административно нарушение от Общинска полиция на лица, за които е установено, че поставят обяви, извън определените със заповед на кмета на Община град Добрич места.

c