Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Румен Радев от Шабла: Участниците в изборите дължат отговор защо изгониха гражданите от урните

Очаквам участниците в изборите да направят много задълбочен и откровен анализ защо изгониха гражданите от урните, защо се стигна до тази дълбока пропаст между българите и политическите партии. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти, помолен да коментира проведените у нас предсрочни избори за Народно събрание и за Европейски парламент.

„Отказът на мнозинството български граждани да вземат участие в тези избори е ясен показател, че те не се идентифицират с предизборните послания“, посочи държавният глава и даде пример с активно разгърнатия по време на предизборната кампания черен пиар, както и с дълбоките противоречия в поведението и действията на партиите след изборите. „В една парламентарна република от политическите партии, спечелили изборите, зависи как ще се развива държавата оттук нататък – тяхна е отговорността и те не могат да избягат то нея“, подчерта Румен Радев.

В отговор на въпрос държавният глава отбеляза, че провалът на системните политически партии и изхабяването на политическия модел тласкат все повече български граждани към наказателен вот и към търсене на алтернатива. По думите на президента всяка нова партия, която прекрачи българския парламент, трябва да разкрива и отстоява своите позиции и роля в Народното събрание.

„Не коментирам паник атаките на който и да е политически лидер, тук думата има медицината“, заяви държавният глава, запитан за твърдения, отправени по негов адрес от председателя на Движението за права и свободи. В отговор на въпрос, кога планира провеждането в президентската институция на консултации за съставяне на правителство, Румен Радев припомни, че голяма част от лидерите към момента отсъстват. „Едните се скриха във фейсбук, другите се разбягаха по селата и хванаха гората. Чакам ги да се върнат“, каза още президентът.

c