Вторник, 30 април 2024

30.04.2024

Последвайте ни

Румънският Национален музей "Джордже Енеску" ще представи в Добрич концерт и фотодокументална изложба, посветени на композитора

Националният музей „Джордже Енеску“, Румъния, представя в Добрич проекта „Композиторът Енеску отблизо“ с концерт и фотодокументална изложба. За това съобщават от Община Добрич. 
Баритонът Щефан Игнат от Националната опера в Букурещ, пианистът Роман Манолеану и студенти от Националния музикален университет в Румъния ще поднесат част от творчеството на композитора Джордже Енеску. Те ще представят фрагменти от операта „Едип“, Соната за пиано op. 24 № 1 във фа минор и „Седемте песни“ по стихове на Клеман Маро. Ще бъде представена и фотодокументална изложба „История на един шедьовър: Операта „Едип“ на Джордже Енеску“, посочват още от местната администрация. 
Концертът ще бъде на 22 март в Огледална зала "Нели Божкова" при вход свободен. 
Този творчески проект ще представи част от значимата фигура на румънския композитор, пианист, цигулар, диригент Джордже Енеску. Той не напуска Букурещ по време на две войни, композира, свири и развива румънската съвременна музика. Заради него в Румъния гастролират имена като Давид Ойстрах, Йехуди Менухин, Лев Оборин.  Роден е 19 август 1881 г. в Ливен, окръг Ботошани. От началото на ХХ-и век датират най-известните му произведения, сред които две Румънски рапсодии (1901-1902) и Сюита №1 за оркестър (1903). Музикалната си дейност развива в Букурещ и Париж. По време на Първата световна война Енеску остава в Букурещ, а през 1915 г. се провежда и първото издание на конкурса за композиция „Джордже Енеску“. След войната композиторът продължава дейността си в Букурещ и Париж, пътува многократно и до САЩ, където дирижира оркестри във Филаделфия и Ню Йорк. Отдава голяма част от времето си и на педагогическа дейност. Негови известни ученици са Артур Грумио, Кристиан Фера, Иври Гитлис, Уто Уги и особено Йехуди Менухин, който запазва в себе си истински култ към Енеску, смятайки го за свой духовен баща. По време на Втората световна война Енеску остава в Букурещ, развива богата диригентска дейност и окуражава творчеството на редица румънски музиканти. След края на войната композиторът емигрира в Париж, където остава до края на живота си. Умира през май 1955 г. и е погребан в гробището „Пер Лашез“ във френската столица. 
Проф. д-р Щефан Игнат е оперен певец и университетски преподавател. Носител е на трета награда на международния певчески конкурс „VOCI VERDIANE“, Бузето, Италия (1997 г.), награда на японското правителство на Международния певчески конкурс „VOCI VERDIANE“, награда Ohanesian на Румънския музикален форум (2002), награда ARTE за ролята на Едип – Международен фестивал „Джордже Енеску“ (2003 г.), награда на списание „Actualitatea muzicală“ за главната роля в операта „Едип“ на Джордже Енеску, награда на списание VIP за най-добър оперен солист на 2011 г. в Румъния, Трофей „Lya Hubic“ (2013 г.). Автор е на книгата „OEDIPE, интерпретативна визия“, Музикално издателство, Букурещ, 2015 г.

c