Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

В Разград започва 30-ото издание на Есенния панаир

От днес отваря врати традиционният Есенен панаир в Разград. Във връзка с обявения от Министерски съвет Ден на национален траур за жертвите, загинали при наводненията в община Царево, Община Разград отменя официалното откриване, което бе насрочено за 19:00 ч., съобщиха от общинската администрация.
Самото изложение на над 100 фирми, които предлагат различни стоки по алеите на Градския парк ще започне без официалната церемония и концерт. Във връзка с промяната в програмата Панаирът се удължава с още един ден – 16 септември. 
Предвиденият за тази вечер концерт на народната певица Петя Панева ще се проведе на 13 септември. Тогава ще са и изпълненията на Капанския ансамбъл и Калоян Димитров - BALLAN.
През панаирните дни любителите на различни стилове музика ще намерят по нещо подходящо за своя вкус в богатата културна програма - от фолклор през българска поп музика до рок и рап. В програмата са включени концерти на група „Сигнал“, Криско, Николай Славеев, Нелина, Торино, Пашата и Фики. Участие ще имат и местни формации – танцьорите от клуб „Абритус“ при Народно читалище „Бузлуджа 2010“, Ансамбълът за изворен фолклор „Капанска китка“ при Народно читалище “Просвета 1883“ в Гецово, Фолклорна група „Капанка“ и Мъжка фолклорна група към Народно читалище “Напредък 1895“ - Дряновец. Със свои изпълнения ще се изявят и възпитаници на формации към Център за работа с деца. Концерт - спектакъл ще изнесе и Капанският ансамбъл. В атракционния кът под Пантеона ще са разположени над 20 съоръжения, сред които и детска люлка „Екстрийм“. 
От Освобождението до днес Есенният панаир в Разград е традиция, която поддържа славата на града като място за среща на търговци, занаятчии и производители от региона и страната. За пръв път той е проведен от 19 до 26 септември 1921 г., определен за ежегоден със заповед на Министерството на търговията от 9 юли същата година. Според книгата на краеведа Кръстьо Арнаудов "Щрихи от миналото на Разград" панаирът води началото си приблизително от около втората половина на 18 век. Реклама в местната преса от 1940 г. убеждава, че есенният разградски панаир е единственият по големина панаир в Северна България за сезона. Въпреки годините на войната и превратностите в историята той се провежда до 1950 година. След дългогодишно прекъсване панаирът е възроден за нов живот в началото на 90-те години.
„Общинската администрация в Разград възражда традицията през втората половина на септември жителите от Лудогорието да си дадат среща и отдих след напрегнат труд през лятото. Освен това да се повеселят, да се посмеят, да си купят нова дреха или нещо за дома, както е било навремето. Сега идеята на организаторите е панаирът да се превърне в празник на търговията, на производството, на художествените занаяти и творчеството. Разградското изложение трябва да надрасне панаирджийството – всеобщо е мнението, че градът не трябва да се превръща в битак“, пише в архивните документи, запазени в общината. Едноседмичният празник в центъра на града през 1992 г. се открива на 21 септември и има няколко своеобразни центъра. В спортната зала „Абритус“ се провежда изложение – договаряне с участието на фирми от цялата страна. На откритите площи до залата се предлагат техника, селскостопански инвентар, торове, препарати, семена. Централният общински пазар привлича търговците на плодове, зеленчуци и хранителни стоки. Центърът на града е определен за територия за художествени изяви на самодейни и професионални изпълнители и състави. Задругата на майсторите и групата на художниците предлагат произведения на приложното и изобразителното изкуство. Не са забравени книжарските стоки, литературата за малки и големи, разносната търговия. Най-радостни и доволни през седемте дни несъмнено са децата, сочат документите. В програмата на първото издание на панаира са включени спортни състезания, изложби на животни и други атракции, концерти. 
Търговско изложение, в което фирми-производителки предлагат широка гама разнообразни стоки на атрактивни цени се провежда в продължение на повече от десет години в рамките на есенния панаир. Форумът е място не само за реклама на дейността на фирмите, но и за бизнес контакти. Архивни документи сочат, че през 1992 г. в рамките на панаира е организирана среща между представители на германските панаири на Мюнхен, Нюрнберг, Кьолн, Франкфурт, и Лайпциг с бизнесмени от региона и страната. 
В културната програма на панаира в първите години след възстановяването му участват предимно местни изпълнители. Концерти пред публиката изнасят Духовият оркестър, Капанският ансамбъл, ансамбъл „Разград“ при читалище „Напредък“, съставите за стари градски песни. Участия имат също танцов ансамбъл „Абритус“, детският танцов ансамбъл „Лудогорче“, съставите за изворен фолклор от Осенец и Гецово, възпитаниците на Детска музикална школа „Илия Бърнев“. Редовен гост за панаирните дни в първите няколко издания е Богдан Томов. На голям интерес сред разградчани се радва и рокфиестата. Музикалният маратон събира на една сцена не само разградски групи, но и банди от цялата страна, се вижда още от архивните документи. Задължителна част от програмата на Есенния панаир в началните години са спортните прояви. Организират се тенис турнири за деца и юноши, шахматен сеанс на 10 дъски, стрийт баскетбол за всички възрасти, футбол на малки вратички, стрийт бол, свободна борба. Съпътстващата програма включва също рали крос за купата на Разград, изложение на „Форд Мото - Пфое“.
С времето част от събитията в програмата отпадат, но въпреки това панаирът си остава очаквано събитие за годината от жителите и гостите на града, каза на пресконференция преди дни зам.-кметът на Разград Мирослав Грънчаров. 

c