Неделя, 20 октомври 2024

20.10.2024

Последвайте ни

Розите царуват като най-популярното цвете за Свети Валентин в Добрич

На празника на влюбените, известен още като Свети Валентин, хората често изразяват любовта и признателността си към своите значими хора и членове на семейството, чрез подаряване на цветя. В Добрич цветарските магазини отчитат "умерен" интерес към цветя на този специален ден, но търсенето варира в зависимост от местоположението.

Пролетните цветя в момента са по-търсени, защото са по-евтини. Те често се използват за създаване на живи и привлекателни букети, които могат да освежат всяко пространство.

Докато има по-голям интерес към букетите, се продават и единични цветя. Някои предпочитат да подарят една роза или китка маргаритки, а не голям букет. Тази тенденция може да се дължи на нарастващата популярност на минималистичната естетика и желанието за простота при подаръците.

В една от цветарските работилници в Добрич цветарките са забелязали, че хората все повече се ориентират към по-естествени композиции без излишни брокати и найлонови панделки. Тенденцията към по-естествени и органични аранжировки не е само в Добрич, като през последните години се превърна в световна тенденция. Сега много хора предпочитат аранжировки, които подчертават естествената красота на цветята, вместо да разчитат на изкуствени декорации, споделят търговците.

Розите са най-търсеното цвете на Свети Валентин, като червените рози са най-популярният избор. Често се дават като символ на любов, страст и романтика. Розите обикновено се вземат поотделно или в композиция от 5 или 7. По-големите поръчки са рядкост, но някои хора избират да поръчат по-големи букети, за да направят голям жест.

Цените на цветята обаче са се увеличили спрямо миналата година поради транспортни разходи и намалено предлагане. Въпреки растящите цени, много хора все още са готови да платят за красотата и радостта, които носят цветята.

Освен цветя, много цветарски магазини в Добрич предлагат поздравителни картички, подаръчни торбички и сувенири. Тези елементи могат да се добавят към цветни аранжировки, за да се създаде по-персонализиран подарък. Някои хора предпочитат да направят подарък, който включва както цветя, така и специален предмет, като бижу или любима сладка изненада.

Най-успешните дни за закупуване на цветя в Добрич са днес 14 февруари и 8 март, когато е Международният ден на жената. Въпреки това има спад в покупките на цветя за ученическите празници – 15 септември и 24 май. Това може да се дължи на намаляване на броя на учениците в Добрич. Няма голямо търсене и по балове, предварителни поръчки също не с правят, а се изчаква последния момент.

Цветарските магазини в Добрич също са засегнати от кампанията срещу купуването на цветя за даряване на пари за кауза. Въпреки че цветарите подкрепят каузите, те се питат, защо това трябва да става за сметка на нечие препитание. Те споделят, че хората трябва да могат да подкрепят благотворителни каузи и малък бизнес едновременно, като търсят други варианти.

Освен кампанията срещу изкупуването на цветя с благотворителна цел, малките цветарски магазини в Добрич срещат конкуренция и от големите вериги супермаркети, които купуват цветя на едро. Това може да затрудни малките магазини за цветя да се конкурират, тъй като те често не могат да се сравнят с цените на тези по-големи търговци на дребно. Въпреки тези предизвикателства много цветарски магазини в Добрич продължават да работят и продължават да предоставят красиви и качествени цветя на своите клиенти.

Автор: Преслав Нейчев

c