Неделя, 20 октомври 2024

20.10.2024

Последвайте ни

Започна есенната сеитба в област Добрич, на места царевицата още не е прибрана

Сеитбата на есенните култури започна навсякъде в област Добрич. Земеделските стопани масово орат. Времето е много подходящо, предвид дъждовете, които паднаха, коментира Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. По думите й важно е да има 10-15 дни без дъжд, за да успеят стопаните да засеят пшеницата. Запасите от влага са много добри. В сравнение с предишните две години, които бяха сухи, към този момент на 25 см дълбочина има 90% влага на почвата, което е добро. Температурите позволяват на пшениците да покълнат за около 7 дни.  

Вероятно на места още има неожъната царевица. При тази фуражна култура ситуацията тази година е отчайваща, според справките на Министерството на земеделието и храните средните добиви са 280 кг/дка, докато миналата година са били 313 кг/дка, което е повече. На места колеги силажират, други жънат по 80-100 кг/дка. Средният добив от години не е бил толкова нисък, коментира Радостина Жекова.  Не са окуражаващи и средните добиви при слънчогледа – средно 180 кг/дка, колкото миналата година, като от тези хибридите може да се жънат средно по 300 кг/дка, посочи тя.

Вече се активизира търговията на пазара на зърно. За кратко време е изнесена много продукция, основно пшеница. Царевица също е експортирана с няколко кораба от Балчик. При слънчогледа има известно затишие, защото цената е ескалирала – стартирала е от 840 лв./тон, а сега е 980 лв./тон. Затова много от земеделските производители вероятно ще изчакат с продажбите в очакване на максимално добра цена, за да компенсират лошите добиви. Необходим е достатъчен финансов  ресурс, защото предстои изплащането на рентите, което ще създаде напрежение през ноември и декември, коментира председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

c