Неделя, 20 октомври 2024

20.10.2024

Последвайте ни

Културната общност в Добрич обсъди проект на Правилник за Програма „Култура“

Представители на Община град Добрич, Общински съвет Добрич, Общински културен институт „Добрич“, читалища, музикални състави и хорове, школи и културни дейци се събраха на среща, за да обсъдят предложения проект на Правилник за Програма „Култура“ на Община град Добрич. Документът е подложен на обществено обсъждане от 21 септември до 24 октомври 2024 г., след което предстои да бъде одобрен на редовно заседание на Общинския съвет в края на месеца.

Срещата беше организирана от арх. Надежда Пампорова, председател на Постоянната комисия „Култура, вероизповедания и етнически въпроси“. В хода на обсъждането представители на Дирекция „Хуманитарни дейности“ и Отдел „Образование и култура“ разясниха конкретни текстове от правилника.

Всички присъстващи имат възможността да представят своите становища и препоръки относно предложения проектодокумент в рамките на обявения срок. Те помолиха арх. Пампорова да резюмира изразените мнения и предложения, с надеждата те да бъдат взети предвид при финализирането на документа.

Проектът за Правилник е съставен без участието на културните дейци, присъствали на срещата, което беше изяснено в началото на дискусията. Самите заинтересовани страни не са научили за течащото обществено обсъждане от сайта на Община град Добрич, където е публикувана информацията за него.

Най-голям дебат предизвика Направление 3 от проекто-документа, което касае финансовото подпомагане на социално-битови нужди на артисти с трудов договор. Според предложението, тези разходи трябва да се финансират от Програма „Култура“, при условие че договорите не са сключени по силата на същата програма. Тази мярка предизвика дискусии сред присъстващите, които поставиха въпроси относно целите на финансирането и неговото приложение.

Очаква се общественото обсъждане да приключи на 24 октомври, след което Общинският съвет на Добрич ще разгледа и гласува окончателния вариант на правилника.

c