Събота, 06 юли 2024

06.07.2024

Последвайте ни

Ръст от 10 процента на туристите очакват през тази година в културнния център "Двореца" в Балчик

От първи януари до 31 март Културният център "Двореца" в Балчик е посетен от 5410 туристи, което е с близо 1000 повече от миналата година и бележи ръст за първото тримесечие.

Това съобщи пред журналисти директорът на държавния културен институт Жени Михайлова.

Тя припомни, че през 2022 година туристите през същия период от годината са били наполовина, а през 2021 година са били едва 2019.

"Спрямо лошата ковид 2020 година имаме 20% ръст за първо тримесечие. Надяваме се тази година туристите ни да бъдат с 10% повече от миналата година. Такива са предварителните ни информации от летищата Варна и Бургас, и круизните туроператори Дунав и Черно море", посочи Жени Михайлова.

През първото тримесечие преобладават румънските туристи. Следват българските, има много гости от Турция и Украйна. Почти няма туристи от Англия, Германия и други традиционни туристически дестинации. В "Двореца" очакват ръст на полски и чешки туристи през тази година.

В културния институт има постъпили 50 заявления за сватби и 8 за кръщенета през тази  година. Сред младоженците има и такива от Коста Рика, от Англия, Германия, Румъния, Украйна и други. 

c