Сряда, 01 май 2024

01.05.2024

Последвайте ни

Променят транспортната схема в Добрич: Нова линия, променени спирки, автобуси на 20-25 мин. (ВИДЕО)

На пресконференция в Община Добрич кметът Йордан Йорданов, зам.-кметът Росица Йорданова и председателят на Постоянната комисия (ПК) по транспорт и екология към Общински съвет град Добрич Ивайло Петров представиха подобренията, направени в транспортната схема на Добрич. Тя предизвика обществено недоволство още преди да бъде въведена, а след това - до объркване и напрежение сред част от ползващите я.

„Ремонтират“ новата транспортна схема на Добрич след бурно недоволство на гражданите 

Със заповед на кмета преди месец е създадена комисия, която да разгледа всички подадени жалби - както в Общината, така и чрез гражданката Радослава Руменова, която беше филтрирала и обобщила мненията на добричлии от социалните мрежи.

“Мисля, че успяхме да централизираме абсолютно всичко, сега всеки може да си купи карта за целия градски транспорт в Добрич. Ние гледаме на транспортната схема като на жив организъм, защото още при нейното започване имаше жалби, в които граждани искаха да се променят или добавят линии. Ние бяхме наясно с този процес, защото няма град, който да не търпи такива промени”, каза Йордан Йорданов.

"При разрабоването на новата транспортна схема се стараехме да обхванем голяма част от ежедневието на всички работещи, ученици, бизнес и всички техни партньори", добави той. Кметът обясни, че транспортната схема решава дългогодишни проблеми и, въпреки частичното недоволство, хората разбират, че се прави за добро.

Йорданов обяви, че работата на нарочно създадената комисия по жалбите на гражданите е приключила своята работа, като са удовлетворени 90% от реалните посочени проблеми. Той заяви ангажимент промените да бъдат внесени за гласуване на сесията на Общинския съвет през юли, след като преди това преминат задължителното обществено обсъждане.

На пресконференцията отсъстваше директорът на “Градски транспорт ЕООД” Добрич Катя Петкова. Кметът Йордан Йорданов обясни, че това решение е негово и е поради факта, че е възложил промените да бъдат направени от експертите от Общината, фирмата, която изготвя транспортната схема и членовете на Транспортната комисия към Общинския съвет. Той поясни, че самата Катя Петкова е съгласна с това, че тя изпълнява решения на Общината.

Председателят на ПК по транспорт и екология към Общински съвет град Добрич Ивайло Петров представи направените промени:

  • Линия 2 (“Старт” – ЖК “Балик”): В частта на бул. “Трети март” автобусите няма да завиват по ул. “Максим Горки”, а ще продължат по булеварда. След това минава по ул. “Сан Стефано” и завива по ул. “Кирил и Методий” към спирка “Кодиак”;

  • Линия 3 (ЖК “Изгрев” - АПК): В частта на сп. “Обувен завод”, където автобусите ще минават по ул. “Отец Паисий”, където ще бъде направена нова спирка до ОУ “Н. Й. Вапцаров”. След това ще завива по бул. “Добруджа” и отива до сп. “Тракийски”;

  • Взето е решение линиите, които досега не са функционирали в събота и неделя да работят през това време;

  • В събота и неделя интензивността на Линия 3 ще бъде между 25 и 36 минути;

  • Минимумът на интензитета на автобусите през седмицата ще бъде между 20 и 25 минути;

  • Линия 6 (МБАЛ - ЖК “Балик”): В частта на ул. “Христо Ботев” автобусите ще минават по ул. “Георги Попов”, след това към пазарчето на ул. “Христо Ботев”, завива по ул. “Бойчо Огнянов” и продължава по стария си маршрут, премахва се спирката по ул. “Георги Попов”;

  • Линия 7 (ПЗ “Изгрев” - “Сердика”): Изменя се в частта на ул. “Антон Стоянов”, идвайки от “Сердика” завива покрай ул. “Антон Стоянов” (Военните гробища), след това по ул. “Шести септември” и завива покрай училището по автотранспорт и се включва по стария си маршрут;

  • Линия 10 (ЖК “Добротица” - ЖК “Рилци”): Организирана е нова Линия 10а, която се движи по трасето на старата Линия 213 (ЖК “Рилци” - ЖК “Балик”) в изменение в частта на пазара на ЖК “Балик”, като минава по ул. “Агликина поляна”, а спирката ще бъде на пазар “Балик”. След това се спуска по ул. “Орфей”, завива покрай т.нар. “Манхатън”, прави десен завой по ул. “Димитър Ковачев”, стига до Новата поща и продължава по старата линия до ЖК “Рилци”;

  • Предвижда се в бъдеще джобът на спирката на пазара да бъде разширен;

  • Завоят на ул. “Максим Горки” с бул. “Трети март” ще бъде вземан само от средни 9 - 10-метрови автобуси. Същото важи и за други малки улички;

По време на комисията са поканени експерти от КАТ, с които са обсъдени промените, предстои и при въвеждането на промените да бъдат съгласувани на място с КАТ, каза Ивайло Петров.

По отношение на Линия 10а, преди се е движела в интервал от 60 минути, сега това е променено на 50 минути, информира зам.-кметът Росица Йорданова. Възложено е на фирмата, която разработва Транспортната схема да бъдат изготвени новите маршрутни разписания. След това ще бъде свикана комисия с ДАИ, ОПУ и представител на браншовата организация, а след това Община Добрич ще поръча информационни табели с информация за спирката, каза Йорданова.

Предстои да бъде въведено и приложение с актуална информация за спирките и разписанието на автобусите, което ще може да бъде изтеглено от линк, който предстои Община Добрич да предостави.

Постигнатото намаление във времето на линиите е постигнато след увеличаване на броя на автобусите, които се движат по маршрутите.

Въпросът с имената на спирките не е решен, потвърди зам.-кметът Росица Йорданова. Проблемът бе поставен както от граждани, така и от самите общински съветници на заседание на ПК по транспорт и екология преди 3 месеца. Кметът Йордан Йорданов коментира, че имената на спирките не основен фокус на изготвената транспортна схема. Той пое ангажимент имената да бъдат подложени следваща седмица на обществено обсъждане и потвърди, че има подадени сигнали от граждани в тази насока.

Граждани се жалват от новата транспортна схема в Добрич, в кв. "Рилци" готвят протест 

След журналистическо питане стана ясно, че все още не е изпратен отговор на въпросите, поставени от гражданката Галина Димитрова по време на заседание на ПК по транспорт и екология преди повече от три месеца, въпреки че тогава бе поет ангажимент да й бъде отговорено писмено. Председателят на Комисията пое ангажимент това да се случи в срок от 1 седмица. Въпросите касаеха имената на спирките, състоянието им и провеждането на информационна кампания.

c