Сряда, 01 май 2024

01.05.2024

Последвайте ни

Влиза в сила новата транспортна схема на Добрич, автобусите са с нова номерация

Новата транспортна схема на Добрич влиза в сила от днес, 1 май. Тя бе приета на 25 януари 2022 г. от Общинския съвет, като в решението се предвиждаше тя да влезе в сила на 1 януари 2023 г. Това обаче се случва от днес след двукратно удължаване на срока. Отлагането се наложи заради доставка на нови автобуси. По-рано от Общината увериха, че са разчетени необходимите ресурси по новата схема - за уширения, знаци, маркировка и нови спирки. В града има 279 автобусни спирки, 30 от тях са на възлови места, а 81 са нови и трябваше да бъдат обозначени, да им се сложи маркировка и заслони. Освен това новите спирки трябваше да бъдат съгласувани с „Пътна полиция“.  

След проведено едномесечно обсъждане и направени предложения от граждани бяха приети последни промени.
Управителят на „Градски транспорт“ Катя Петкова обясни, че бордови устройства ще дават информация на шофьорите точно в колко часа автобусът трябва да бъде на дадена спирка и така пътниците няма да изтърват прекачванията на други линии. Шофьорите ще бъдат санкционирани, ако не спазват точно разписанията.

По думите на Петкова 13% от населението на Добрич, което ползва досега градски транспорт, ще трябва да положи усилие, за да се запознае с новия начин на придвижване. Но има още 30%, които се очаква тепърва да започнат да ползват градския транспорт с въвеждането на нови линии. Такива вече ще има от кв. „Иглика“, по другата посока по бул. „Русия“, за първи път ще има директна връзка между кварталите. За 2000 жители на кв. „Рилци“ вече ще има възможност за по-лесен достъп до болница, от основните училища и гимназии, магазини. За първи път градският транспорт стига до центъра, като автобусите вече ще минават край Младежкия център,  СУ „П. Р. Славейков“, ще има  връзка между болница, център и магазини, ще стигат до промишлена зова „Изток“, където собственикът на „Елмарк“ дава право на неговия терен да се прави обратен маршрут, защото там също работят хора.

Най-дългата линия - от точка на тръгване до точка на прибиране, по новата транспортна схема е с продължителност около 56 минути.  

Новата общинска транспортна схема включва 13 автобусни линии. Те са с нови наименования:

Линия 1 “АПК - Строител”; Линия 2 “Балик - Старт АД”; Линия 3 “АПК - Изгрев”; Линия 4 “Депо - Гробищен парк”; Линия 4а “Гробищен парк - Депо”; Линия 5 “Тролейбусно обръщало - Хуманитарна гимназия”; Линия 6 “Болница - Балик”; Линия 7 “Сердика - ПЗ Изток”; Линия 8 “Практикер - Депо”; Линия 9 “Старт АД - Гробищен парк”; Линия 10 “Добротица - Рилци”; Линия 11 “Тедива - Балик”; Линия 12 “Лозята - Център”.

Тук може да разгледате маршрутите и разписанията на новите линии.

c