Сряда, 01 май 2024

01.05.2024

Последвайте ни

„Градски транспорт“ разяснява онлайн и на хартия новите маршрути в Добрич

От 1 май влиза в сила новата транспортна схема в областния град

Разписанията и маршрутите на автобусните линии за новата транспортна схема вече са публикувани на сайта на Община град Добрич и могат да бъдат разгледани в рубрика „Актуални теми“, в подсекция „Нова транспортна схема“ – „Направления и маршрутни разписания по тях“. Можете да влезете директно и от бутона „Нова транспортна схема“ на началната страница, както е посочено на илюстрацията.

Дни след старта на продажбата на пътнически карти по новата транспортна схема за градския транспорт в Добрич репортер на Про Нюз Добрич провери при какъв интерес протича продажбата. На място пред пункт за продажба на билети до спирка “Тракийски” от почти всеки автобус се спираха хора, които разглеждаха новата схема, имаха въпроси към служителя на гишето, а някои закупиха карти.

Новата транспортна схема на Добрич влиза в сила от 1 май 2023 г.

Има визуализация, която е направена по европейски стандарти. Създадена е  група във фейсбук „Градски транспорт“, където са качени са всички разписания в pdf формат, подробно, спирка, маршрут, дата, час, делник, събота, неделя. „Опитваме се да отговорим и да сме от помощ на всеки, който има нужда, така както на депо или по пунктовете – да подготвим хората за това, което предстои, коментира пред Про Нюз Добрич управителят на общинското предприятие „Градски транспорт“ Катя Петкова. Тя припомни, че концепцията за нова транспортна схема е в публичното пространство от една година. В отговор на желанието на клиентите на дружеството са изготвени  разписания на новите линии на хартия. От 26-и април те са по пунктовете, раздават ги по автобусите.

„Всичко, което сме поели като ангажимент към хората, е направено“, посочи Петкова.

По думите й 13% от населението на Добрич, което ползва досега градски транспорт, ще трябва да положи усилие, за да се запознае с новия начин на придвижване. Но има още  30%, които се очаква тепърва да започнат да ползват градския транспорт с въвеждането на нови линии. Такива вече ще има от кв. „Иглика“, по другата посока по бул. „Русия“, за първи път ще има директна връзка между кварталите. За 2000 жители на кв. „Рилци“ вече ще има възможност за по-лесен достъп до болница, от основните училища и гимназии, магазини. За първи път градският транспорт стига до центъра, като автобусите вече ще минават край Младежкия център,  СУ „П. Р. Славейков“, ще има  връзка между болница, център и магазини, ще стигат до промишлена зова „Изток“, където собственикът на „Елмарк“ дава право на неговия терен да се прави обратен маршрут, защото там също работят хора.

Най-дългата линия - от точка на тръгване до точка на прибиране, по новата транспортна схема е с продължителност около 56 минути. Но сегашната линия №124 не е по-различна, но е абсолютно неефективна, тъй като прави пълна обиколка на целия град, посочи Катя Петкова.

c