Четвъртък, 02 май 2024

02.05.2024

Последвайте ни

Новата транспортна схема в Добрич: Различни мнения и проблеми

В Добрич започна да функционира новата транспортна схема, която има за цел да улесни движението в града. Седмицата след старта на новата схема вече даде достатъчно време на жителите на града да изразят своето мнение за промените в транспортната система. Репортер на Про Нюз Добрич провери как се възприема новата транспортна схема на града.

Локация 1: спирка “Читалище” в кв. Рилци

Яна Богашева и нейната майка Гергана Богашева живеят в отдалечения квартал “Рилци”. Яна е ученичка в 6 В клас в Хуманитарна гимназия “Св. Св. Кирил и Методий” и ежедневно й се налага да пътува с автобус до училище. Тя и нейната майка са доволни от новата транспортна схема. Споделят, че маршрутите, които им предлагат новите линии обхващат много по-голяма част от град Добрич.

Гергана споделя, че от квартала вече може спокойно да се отиде на до Кооперативния пазар или до търговските вериги в града. Вече има и достъп до много от училищата в града, преди такъв почти е нямало. Не са доволни от ограничения достъп до най-масовия квартал в града ЖК “Балик”, споделят за техни познати, които работят там и са затруднени с достъпа.

Елена Стоянова от квартала също е доволна, но отбелязва, че не е доволна от това, че няма линия до ЖК “Балик”. Проблемът е в това, че много от хората там имат имот в квартала и редовно идват с автобус, за да го поддържат. Тя също така не е шофьор, а нейните родители живеят в кв. “Балик” и няма възможможност да ги посещава с директен транспорт, а трябва да смени превозно средство по маршрута.

Въпреки това, тя отбелязва и, че линията, която минава през Природо-математическата гимназия, пазара и хранителните хипермаркети е от полза на всички. За маршрутите тя се информира директно от сайта на Общината. Елена обръща внимание и на наличието на по-късен автобус, който тръгва в 20:50 от ЖК “Добротица” към ЖК “Рилци”.

Локация 2: спирка “Тракийски”

Гюлшен Асан живее в бл. “Режията”, пенсионер е по болест, скоро губи и съпруга си, споделя, че нейното семейство никога са нямали автомобил и се налага да ползва редовно градски транспорт.

За нея новите маршрути не оказват голямо затруднение, редовно пътува от блока си до Стоматологията в центъра на Добрич, а за промените разбира, когато си купува карта и с нея получава и указания.

Гинка Георгиева изчаква автобус до Рилските блокове. Линиите до центъра вече е научила, но ако й се налага да пътува от Рилските блокове до горните квартали ще се наложи да се запознае и новите линии в тази посока.

От собствения си маршрут е доволна, но споделя наблюдения, че автобусите обикалят повече, а в малките училки е почти невъзможно да се разминат автобусите. За пример дава района на Стария съд, където улиците са много тесни. Гинка се информира за разписанието от информационни бележки по спирките и пунктовете за карти и билети.

Новата транспортна схема на Добрич предизвиква разнопосочни реакции сред жителите на града 

Локация 3: спирка “ЖК Христо Ботев”

На третата локация срещаме Антонеа, която е пенсионер и е раздразнена от новите маршрути и разписания. Жената няма почти никаква информация за спирките, а е редовен пътник. На обяд под жаркото слънце жената е чакала повече от 45 минути, за да пътува до Агро аптеката в района на Автогарата. Споделя, че това разстояние би изминала пеша за по-кратко време.

Освен големите разстояния и дългото време в което чака, жената споделя, че автобусите не са с нужния брой места и идват препълнени. Тя е платила карта за пътуване и не може да използва такси.

Жанета е работещ пенсионер, тя също не е доволна от новата транспортна схема. Учудена е от липсата на указателни табели по автобусите, които да показват основни точки от маршрута.

Един от маршрутите на на дамата е от спирка “Нова поща” до спирка “Болница”. На указанията по спирките е видяла, че до там пътува линия номер 2. Пристига автобусът и пита за потвърждение шофьора на автобуса, който й казва, че автобусът му не минава през МБАЛ Добрич. Жената се качва на автобус номер 3 и по случайност, когато пристига до болницата засича същия шофьор на крайната си спирка. Тя е учудена, че дори шофьорите не знаят маршрутите си.

За нея новата схема е “крайно неудобна”, твърди, че тя ще свикне, но гостите на града няма как да се ориентират.

Граждани се жалват от новата транспортна схема в Добрич, в кв. "Рилци" готвят протест 

Свързаме се и с Галина Димитрова, гражданинът, който зададе въпроси на общинските съветници по време на Транспортна комисия към Общински съвет Добрич. Тогава тя получи уверение, че в писмен вид ще й бъде отговорено на трите зададени въпроса:

  • "Ще има ли информационна система, тепърва ли ще се създава?"

  • "Дали Общината може в кратки срокове да направи рехабилитация на спирките на градския транспорт?"

  • "Кой решава как ще се казват спирките?"

Отговори на своите въпроси все още не получила, а голяма част от опасенията, които изрази по време на заседанието на Постоянната комисият по транспорт и екология към Общински съвет град Добрич се потвърждават и след старта на транспортната схема, споделя Галина Димитрова.

На заседанието тя посочи като проблем наименованията на спирките, които водят до повече въпросителни, вместо да помагат на хората да се ориентират. Тя счита, че имената на спирките трябва да се променят, а за това трябва да отговаря обществен съвет, съставен от музейни работници доктори по литература, икономисти и други хора, на които в компетенциите им, може да влезе определянето на имена на спирки. 

Според Димитрова, номерацията на автобусите не следва изградената досега логика и скрития код в цифреното съчетание.

c