Събота, 18 май 2024

18.05.2024

Последвайте ни

Пролетните празници на културата в Тервел се финансират от Общината и са с вход свободен

На 6 май - празника на Тервел, за първи път ще има парад на ретро автомобили

През 2024 г. Община Тервел ще организира за 49-и път Пролетни празници на културата. Съставената програма към момента включва месеците март, април и май, като в момента се уточняват проявите и през месец юни.

Началото на програмата ще поставят Клуб за народни танци „Добруджанци“ с ръководител Нели Денева, които съвместно със съставите на НЧ „Димитър Дончев- Доктора-1893“ и с помощта на Община Тервел ще ни върнат в миналото като направят възстановка на обичаите, свързани с празника „Сирни заговезни“. Проявата под надслов „Сирница- неделя на прошката“ ще се състои на 17 март 2024 г. от 17,30 часа на площадът пред читалището.

На 20 март от 18.00 часа Местната комисия за противообществени прояви на малолетни и непълнолетни кани всички ученици на прожекцията на премиерния български филм „Киберпрестъпност“. Филмът ще бъде прожектиран в зрителната зала на читалището, а входът за него ще бъде свободен. Филмът е част от Кампанията „Пази детето в интернет“. Целта й е да образова децата как да се предпазват от опасностите в интернет. Филмът „Киберпрестъпност“ е базиран на реални събития и разказва за най-често срещаните ситуации, в които деца стават жертва на онлайн измами. Засягат се теми като изнудването на деца от педофили, изнудване с видео или аудио записи, училищния тормоз между съученици, както и източването на пари от банкови карти.

В последния ден от ваканцията, на 5 април, в 15.30 часа, ЦПЛР „Малкият принц“ ще възстанови провеждането на детското шоу „Зодиак“. В първото издание за тази година ще празнуват зодиите Риби и Овен.

На 20 април музеят отново ще бъде домакин на творчески занимания за деца и родители, като този път темата на заниманията ще бъдат Великденските празници. Проявата ще бъде с начален час 10,30.

24 април е датата, на която в Тервел ще гостува Драматичен театър „Йордан Йовков“ - Добрич. В 15.00 часа учениците ще посетят спектакъла „Джуджи в космоса“. Спектакълът поднася образователни елементи под формата на космическа приказка. Използва кукловодство и 3D анимация като изразни средства и цели да провокира интереса на децата към астрономия и изкуство. Вечерта от 1.,00 часа, публиката ще може да види премиерата за сезон 2023/2024 на добричките актьори „Криворазбраната цивилизация“. Входът е свободен за двете представления.

На 26 април в 17.30 часа ще започне празничният концерт на детските градини от община Тервел, който ще бъде посветен на предстоящия Лазаровден.

На 1 май от 18.00 часа в зрителната зала на Читалището ще започне юбилейният спектакъл на ПФА „Тракия“ гр. Пловдив. „В делник и празник“ е изцяло авторски спектакъл, в който движенията и музиката разкриват как предците ни умело са съчетавали удовлетворението от труда с  радостта от песента и танца, а артистите от формацията влизат в света на традициите, обичаите и ритуалите от есенно-зимния календар на българина.

Празничният за Тервел 6 май ще започне по традиция в Храм „Св. Вмчк Георги Победоносец“ с празнична литургия, водосвет и освещаване на курбан за здраве. Програмата ще продължи с изложение на читалищата в община Тервел и местните творци на площад „Кан Тервел“. Нов акцент в празника тази година ще бъде парад и изложба на ретроавтомобили, които ще посрещнат любопитните си почитатели пред сградата на Общината. Финал на празничните прояви ще постави певицата Нели Петкова в 18.00 часа на откритата сцена на площад „Кан Тервел“.

На 17 май в 18.30 ч. ще се проведе инициативата „Нощ в музея“. Всички, които желая да се включат в проявата „Рисунка и вино“ трябва да се запишат предварително, в срок до 7 май включително.

Проявите през месец май ще приключат с празнично шествие на 24 май, когато отбелязваме деня на българската просвета и култура.

Всички прояви в календара са с вход свободен и се финансират от Община Тервел. Възможни са промени в началните часове. При дъждовно време, всички външни събития ще се проведат на закрито в Читалището.

c