Петък, 03 май 2024

03.05.2024

Последвайте ни

Стотици българи и чужденци в носии събра в Тервел фестивалът на бялата жътва (СНИМКИ)

Фестивалът на Бялата жътва се провежда за трета година в Тервел днес. Събитието е организирано от Местната инициативна група „Тервел – Крушари“ на градския тренировъчен стадион в Тервел.

Отрано на стадиона се пече чеверме и вари курбан. В по-ранните часове на съботния ден там се проведоха кулинарен базар „От ръцете на баба“, изложение „Произведено в Тервел“, имаше арт работилници и атракции за деца. В концерта „На мегдана“ участие взеха клубове за български народни танци, а гост бе ансамбъл „Извор“ от с. Городнее, Одеска област в Украйна. Празникът продължи с възстановка на обичая Жътва и изпълнения на оркестър „Добруджанци“ и оркестър „Еделвайс“. 

Кметът на Тервел Симеон Симеонов официално откри празника, като подчерта значението на хляба и жътвата за добруджанци.

Предстоят ефектно видео шоу, запалване на фестивалния огън и внасяне на чеверметата. В програмата на фестивала участва и гайдарски състав „Тодор Шишков“ от село Солища, община Смолян.

Сред гостите на събитието са народните представители Деница Сачева и Ертен Анисова, заместник областният управител Атанас Дучев, кметовете на общините Добричка – Соня Георгиева, Шабла – Мариян Жечев, Крушари - Илхан Мюстеджеб, Генерал Тошево  Валентин Димитров.

c