Петък, 03 май 2024

03.05.2024

Последвайте ни

Ново кино заработи в Тервел, ще предлага и мобилна услуга за селата от региона (ВИДЕО)

След три десетилетия в Тервел отново има кино. Със специална церемония там отвори врати нов модерен киносалон „Фанагория“. Гости на празника бяха кметът инж. Симеон Симеонов, заместникът му Велчо Велчев, Даниела Николова, експерт от МИГ Тервел Крушари и най-нетърпеливите малки зрители. Безплатно за децата на Тервел бе първата прожекция в новото кино на премиерния филм „Забравената коледа“.

„Поредното хубаво нещо, което се случва на територията на Община Тервел, специално в град Тервел. Благодаря на фирма „АРТ 2020“, каза Симеон Симеонов, кмет на Община Тервел.

 Инвестицията е на частната компания „АРТ 2020” ЕООД и е на стойност 190 690 лв., от които 50% са собствено финансиране, а останалите 95 345 лв. са осигурени по проект от Местната инициативна група Тервел-Крушари.

Идеята за малкото модерно кино се ражда при първата среща на кмета с потенциалните инвеститори.

„Аз споделих, че нямаме кино и много искам да имаме в Тервел кино. Получих един супер отговор от отсрещната страна – казаха „ние ще го направим“. Случи се, киното работи. И съм много щастлив, че в града имаме кино“, каза кметът.

„Ние за пръв път се видяхме и гостоприемството, което ни оказа, ни очарова. ..На база на това гостоприемство и нашето желание да се развиваме в областта на кинопоказа и с помощта на МИГ Тервел това малко бижу вече е действителност и допринася за развитие на културния живот в град Тервел. Радвам се, че хората и жителите на град Тервел го приеха много радушно“, посочи Добрин Добрев, който отговаря организационно за „АРТ 2020“.

Залата в кино Фанагория е с 21 места. Там всеки ден от сряда до неделя ще има прожекции, като в събота и неделя те ще са през целия ден. 

По проекта е закупено и оборудване за мобилни услуги, тип "Пътуващо кино", което ще даде достъп на хората от селата на територията на Тервел и Крушари до най-нови български и чуждестранни кинопродукции - анимационни и игрални филми, включително и в 3D формат, без да се налага да пътуват до областни градове, за да посетят кино.

c