Събота, 04 май 2024

04.05.2024

Последвайте ни

Рецептите на Добруджа обогатиха празника на Тервел (снимки)

Шеф Иван Звездев отличи читалищни представители, ученици и пенсионерски клубове

Тервел празнува за 13-ти път своя празник на храмовия празник на Храм "СВ. Вмчк Георги Победоносец" – 6 май Гергьовден. Кулинарен и занаятчийски базар съпътства тържествата, а шеф Иван Звездев оцени кулинарните шедьоври на участниците в самодейните състави при читалищата и пенсионерските клубове, както и отборите на СУ "Йордан Йовков" и ПГТО "Дочо Михайлов" в Тервел.

Шеф Звездев се впечатли от отдавна забравени рецепти, като кешкек, спомни си за детството и разнообразието на природата, оцени лозовите сарми на добруджанци.

Всички участници в кулинарното състезание представиха гозби, характерни за празничната трапеза на етносите в общината при посрещането на пролетните празници.

Иван Звездев готви в Тервел стотици порции анешко по 120-годишна добруджанска рецепта 

Вкусни гозби бяха подготвили от НЧ “Дора Габе” с. Жегларци, сред които добруджанки, баница със спанак, селска баница с яйца и сирене, пита със сирене, пъч, кекс, кифлички със сирене и локум и домашен хляб. Пред шеф Звездев ги представи Галина Янакиева, читалищен секретар при НЧ “Дора Габе” с. Жегларци.

Пред Про Нюз Добрич Галина каза, че добруджанки са свикнали да работят, правят най-вкусните гозби за всеки празник. За нея е важно да се предават традициите и културата на поколенията, децата гледат и се учат, а част от гозбите днес са приготвени от нейната дъщеря.

Жените от НЧ “Пробуда” с. Коларци почерпиха шеф Иван Звездев с боб плакия, кръстачки (гюзлеми), които са точени на ръка, домашна торта, палачинки, баница със спанак, домашни курабии, на шанда са предложили и домашно овче мляко и сирене, а най-голям интерес са предизвикали сармички с лапад, вместо с лозови листа, в гърне, сподели председателят му Румяна Стоянова. С шеф Звездев дамите от читалището са обсъдили рецептите си, като Звездев е проявил истински интерес към традиционните за региона ястия.

Заедно с кулинарната надпревара, своето творчество представиха и местните художници и приложници в алея на занаятите и изкуствата. Всички щандове на творците и готвачите заеха площадното пространство между сградата на общинска администрация и паметника на Кан Тервел.

c