Неделя, 07 юли 2024

07.07.2024

Последвайте ни

Приключенци обикалят света с магарета, пътят им премина и през област Добрич

Този, който върви с магарето на път за Далечния Изток! – така е нарекъл себе си германецът Майкъл Риндерле. Преди година той тръгнал от родината си с магаре, като отправната му точка е Китай. Вайлант и е на 12 години и е френско магаре от Прованс с опит в преходите. Преди няколко седмици към тях се присъедява французойката Синди, нейната магарешка кобила Ненет и кучето й Мина.

През последните дни двамата пътешественици с магарета преминаха през област Добрич на път към  Далечния Изток. Те имаха интересни срещи в района на Шабла и Каварна, а снимки от тях споделиха в Инстаграм.

Сред прекрасен пейзаж на родното си място много рано открил любовта си към природата. Туризъм, колоездене и катерене били първите му страсти. На обиколки из близки и далечни околности, разбира се винаги с нощувки на палатка или просто навън, опознах и оцених простия живот, споделя Майкъл. По-късно открил друга страст -  мотоциклетизма.  Огромно удоволствие изпитва от карането на туристически велосипед. Така през 2013 г. започнал най-голямото си пътуване  с мотоциклет от дома до Южна Африка. Обиколил целия африкански континент. По време на това пътуване срещнал две млади жени, които пътували пеша и с раници. Те били очаровани от мотоциклета му и много им харесало колко лесно и безпроблемно се придвижва от място на място. Затова те помислили как да се сдобият със собствен транспорт, който да бъде лесен за използване, лесен за поддръжка и адаптиран към африканския трафик. И да струва възможно най-малко. Тогава им хрумнала страхотната идея: нужна им била магарешка каруца. Бързо се намерило магаре и Майкъл им помогнал да направят каруца.  

„Бях поразен от тези две жени с техните луди идеи и решителност просто да правят лудите неща. Сега аз бях тази, която ревнуваше за транспорта на двамата. Мисълта да направя същото нещо се заби в главата ми и нямаше да изчезне. Просто да вървиш с магарето, готино“, припомня си мъжът. Минали няколко години, животът му много се променил, но идеята за магаре останала. Представил си как пътува до Близкия изток, като целта била: Иран, Афганистан, Памир и/или Каракорум, може би чак до Китай.

От няколко седмици пътува заедно със Синди, нейната магарешка кобила Ненет и кучето й Мина. „Да бъдеш заедно със съмишленик е много вдъхновяващо и е страхотно забавление за всички нас. Вайлйнт и Ненет са станали добри приятели и дори кучето се е промъкнала в сърцето на Vaillant.

Майкъл, Синди, магаретата, кучето и известният фотограф Юрий Чарийски, Instaagram

Синди идва от Франция, от село близо до границата с Швейцария. Започна там през септември 2020 г. Тя също пътува на изток.

 Той редовно дава информация за пътешествието си в своя интернет блог „Der mit dem магарето отива”. Технологията също е важна за Rinderle, защото приложението му за мобилен телефон винаги му показва правилния път.  

По пътя си Майкъл и компанията му срещат много отзивчиви хора, които им осигуряват настаняване. Дори да е просто хижа с място за спане. „Намирам за очарователно как приятелски настроени и услужливи хора са“, казва Риндерле. Споделя, че ще се радва да насърчи другите към приключения с дръзката си екскурзия, за да сбъдват мечтите си.”

Магарето не само носи 60-те килограма тежък багаж, но Майкъл казва, че то е един вид отваряне на вратата за него. Магарето събужда обикновено много повече любопитство, включително любящи погледи, отколкото той самият. Вайлант е истински приятел, дори има думата при избора на маршрута, споделя мъжът.

Така пътуването му започнало през април 2021 г. От 10 април до 10 август 2022 г. Майкъл вече е пропътувал 4535 км. Наложило се да промени маршрута заради войната в Украйна.  Тези дни той влезе в България от Румъния и прекоси крайморската част на Добруджа, за да продължи на юг по пътя към Далечния Изток.

Снимка: Юрий Чарийски, Фейсбук

c