Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Президентът Румен Радев удостои с орден „Мадарски конник“ първа степен посланика на Саудитска Арабия Халид бин Камал Факих

Президентът Румен Радев удостои посланика на Кралство Саудитска Арабия в България Халид бин Камал Факих с орден „Мадарски конник“ първа степен. Церемонията по връчване се състоя в Гербовата зала на „Дондуков“ 2.
Държавното отличие се връчва за особено големите заслуги на дипломата за развитието и задълбочаването на двустранните отношения между Република България и Кралство Саудитска Арабия.
Важен знак е, че престолонаследникът на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман отговори положително на моята покана за посещение в България и усилията, които положихте тази визита да се случи и нейната реализация ще дадат мощен тласък в развитието на двустранното сътрудничество, каза държавният глава по време на церемонията.
„Ковид-19, различните кризи от глобален и регионален характер съществено възпрепятстваха Вашата дейност, но благодарение на особено активната роля, всеотдайност и професионализъм Вие успяхте не само да съхраните нашите отношения, но и да ги надградите в много важни аспекти от нашето двустранно сътрудничество“, коментира президентът.
Според Радев перспективите за сътрудничество в областта на инвестициите, енергетиката, високите технологии, иновациите, културата и образованието тепърва ще дават своя резултат.
Днешната церемония е израз на високата оценка, която предава България на развитието на приятелските отношения между нашите народи, високото значение, което отдаваме, за ролята на Саудитска Арабия като наш важен партньор в региона на Близкия изток, нашият стремеж в дългосрочен план да развиваме стратегическо партньорство, каза Румен Радев по време на церемонията.
Оценяваме подкрепата Ви за кандидатурата на Саудитска Арабия за домакинство на ЕКСПО 2030. Искаме да задълбочим двустранното сътрудничество с България в сферите икономика, туризъм, енергетика, изкуствен интелект и др., каза посланикът. Уверен съм, че новият посланик ще се наслади на същата отдаденост на България за развиване на отношенията между двете страни, добави Халид бин Камал Факих.

c