Четвъртък, 27 юни 2024

27.06.2024

Последвайте ни

През тази година две групи български учители ще посетят ЦЕРН

През тази година, със съдействието на Народната астрономическа обсерватория с планетариум „Николай Коперник“ (НАОП) във Варна, две групи български учители ще посетят ЦЕРН, разказа за БТА директорът й Свежина Димитрова. В обученията ще имат възможност да се включат преподаватели от цялата страна. По думите на Димитрова те ще бъдат подбрани на база работата им през изминалата година и желанието им да представят след това по достъпен и атрактивен начин наученото в Европейския център за ядрени изследвания пред учениците и колегите си. Българските групи ще пътуват за ЦЕРН през юли и септември.
През април НАОП ще бъде домакин на 50-а юбилейна национална астрономическа конференция, каза още Димитрова. Във форума освен професионалисти, по традиция ще се включат и астрономи любители, ученици, студенти и докторанти, които ще имат възможност да докладват резултатите от наблюденията си през цялата отминала година. Тъй като конференцията е юбилейна, ще поканим партньори от ЦЕРН, както и български учени, наши възпитаници, които сега работят в Канада, САЩ, Австрия, Тайланд, Чили, Австралия, Франция, Германия, допълни Димитрова.
Тя разказа още, че Обсерваторията планира и няколко фестивала през тази година, като единият от тях – „Трудните стъпки към истината за Вселената“, ще бъде посветен на 2300 години от рождението на Ератостен и 460 години от рождението на Галилео Галилей. 
 
 

c