Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Важни срокове за плащане на данъци и такси в Добрич: Как и къде да платите

Наближават важни крайни срокове за плащане на местни данъци и такси за 2024 година в Добрич, съобщава общината. На 1 юли 2024 г. изтича срокът за първата вноска на данък върху превозните средства и за първата вноска на данък върху недвижимите имоти и такса за битови отпадъци. Освен това, до 31 юли 2024 г. е срокът за третата вноска на патентния данък за тази година.

Всички задължения могат да се изпълняват доброволно в законоустановените срокове по няколко начина. Плащанията могат да се извършват в брой или с ПОС на касата на дирекция "Местни данъци и такси" към Община град Добрич на адрес ул. “Независимост” № 7, етаж 3, стая 313, с работно време от 8.00 до 16.30 часа. Освен това, плащания в брой могат да се направят на касите на Easy Pay, Fast Pay и “Български пощи” ЕАД в цялата страна.

Други възможности за плащане включват банкови преводи и онлайн транзакции. Плащания могат да се извършват във всички клонове и офиси на Юробанк България АД / Пощенска банка и „Банка ДСК“ АД, както и чрез техните онлайн банкиране услуги. Електронните плащания могат да се направят чрез портала на Министерството на електронното управление (egov.bg) в раздел "Моето пространство", както и през ePay.bg за регистрирани клиенти. Безкасовите плащания могат да се осъществят чрез пощенски запис или с платежно нареждане по банковата сметка на Интернешънъл Асет Банк АД - Добрич. За различните видове данъци се използват съответните кодове за вид плащане.

Справки за задълженията за 2024 година могат да се правят на място в дирекция "Местни данъци и такси" и на интернет страницата на общината www.dobrich.bg. Проверка на задълженията се извършва по единен граждански номер (ЕГН), личен номер на чужденец (ЛНЧ) или единен идентификационен код (ЕИК), персонален ПИН код и код за сигурност. Персоналните ПИН кодове се получават лично от служителите в дирекция МДТ с представена лична карта за физическите лица и за юридическите лица – от представляващия с представена лична карта. Упълномощени лица също могат да ги получат, но с нотариално заверено пълномощно и лична карта на упълномощеното лице. Кодът за сигурност е случайна поредица от пет символа, които трябва да бъдат въведени точно.

c