Понеделник, 26 февруари 2024

26.02.2024

Последвайте ни

Председателят на Лекарската колегия в Добрич: Превърнахме се в Ковид-град

„Няма такъв зелен коридор и не можа да бъде направен теоретично. В момента всички трябва да узреят за идеята, че няма Ковид-зони, има Ковид-град. Или че този град е една Ковид-зона”. Това заяви за Про Нюз Добрич председателят на Регионалната лекарска колегия /РЛК/ и управител на ДЦК II в Добрич д-р Валери Веселинов.

По думите му това е така не благодарение на лекарите, а на хората, които не се ваксинират и ходят из целия град. Според медика няма как да има Ковид-зона. Сподели, че днес е прегледал петима позитивни за COVID-19. „Те ходят навсякъде – в поликлиниката, в магазина, в таксито, където си искат. Каква е ползата да се прави Ковид-зона и какво ще стане в нея? При положение, че човекът отива в аптеката, купува си един тест, вижда, че е позитивен, връща се в същата аптека или отива в друга и пита: „Аз съм позитивен, с какво да се лекувам?” И същият този човек ходи в „Билла”, в „Кауфланд”, казвам ги като места, където се събират много хора. За съжаление, това е истината. Тъжната истина”, посочи д-р Веселинов.

Според председателя на РЛК българинът е недисциплиниран. „Това е от векове – каза той. – Освен, че е недисциплиниран той няма инстинкт за самосъхранение. Защото в случая не става дума за това да караш с превишена скорост. А става въпрос за това, че не си дават сметка, че са изправени пред нещо, което пряко им застрашава живота”.

Д-р Веселинов коментира, че някои се хвалят, че са си купили сертификат. Той предполага, че има такива хора, но лично не може да го твърди. „Какво печели той? – пита лекарят. – Ще мине границата с фалшив сертификат. Обаче утре като се разболее той не се разболява фалшиво. Той се разболява истински”. Според управителя на ДКЦ II това е големият проблем, пред който е изправено обществото като цяло и то продължава да си затваря очите.

Според д-р Веселинов думата Ковид-зона не е точна и не отразява реалността. Той обясни, че това е място, където преимуществено се приемат пациенти, които или са насочени от някого или са го направили сами. Лекарят смята, че Ковид-кабинети е по-верен израз, но и той не е 100 процента точен. „Въпросът е когато тези хора дойдат тук да получат конкретна и адекватна помощ, т. е. да се тестуват – обясни медикът. – Ако имат проблем да се назначи съответното лечение”.

Апелът ми е хората да разберат, че всички ние сме изправени пред един много сериозен враг, каза д-р Веселинов. Допълни: „Да разберат, че всички имаме проблем. Той не е нито мой, нито на някой друг, нито на д-р Х или на сестра У. Този проблем е на всички. Трябва да имаме някакъв вариант на отговорност като група хора, като общество. Защото когато имаш 10 легла в болницата 11-ият вече няма къде да го сложиш. Просто трябва да избереш кой да живее. Да не дава Господ на никого да изпада в такава ситуация”.

c