Неделя, 03 март 2024

03.03.2024

Последвайте ни

Преди зимата: Започват проверки на търговците на автомобилни гуми

Комисията за защита на потребителите /КЗП/ от тази седмица започва своята ежегодна кампания за надзор на пазара на автомобилни гуми. Предстои да бъдат извършени множество инспекции в търговски обекти в цялата страна, както и на търговци базирани в онлайн пространството (интернет сайтове).

Приоритетно ще бъдат проверявани зимните автомобилни гуми, клас C1, С2, и С3 съгласно изискванията на регламент 2022/740 на Европейския парламент относно етикетиране на гуми по отношение на горивната ефективност и други параметри. В регламента са определени нови правила , които се прилагат от 1 май 2021 г.

Новата разпоредба заменя предишния Регламент /ЕО/ № 1222/2009, приложим от 2012 г. Новите правила са разширени, за да обхванат гумите за автобуси и камиони и въвеждат опции, за да покажат дали гумите са подходящи за използване при тежки снежни условия или в екстремни климатични ситуации. По-конкретно, съгласно Регламента на /ЕС/ 2020/740 етикетите на гумите трябва да предоставят класификация на характеристиките на гумите за съпротивление при движение, сцепление с влажна пътна настилка, както и два допълнителни параметъра за гумите, специално проектирани за използване в сурови условия при наличието на сняг и лед.

При необходимост могат да бъдат взети проби от автомобилните гуми и изпратени за изпитване в акредитирана лаборатория за установяване на съответствие на обявения клас в етикетите по отношение на ниво на шум, разход на гориво и сцепление с влажна настилка и други. Проверките в търговска мрежа започват от тази седмица и ще продължат до края на месец ноември.

източник: dariknews.

c