Неделя, 07 юли 2024

07.07.2024

Последвайте ни

Правозащитници настояват президентът да наложи вето върху закона за трансформация на обществените радио и телевизия

Словашки правозащитни организации призоваха днес президента на Словакия Петер Пелегрини да наложи вето на закона за трансформиране на обществените радио и телевизия, предаде Франс прес.
Според правозащитните организации новото законодателство създава риск от превръщането на обществените радио и телевизия в пропаганден инструмент на управляващите.
Неправителствени организации, сред които "Репортери без граници", и словашката опозиция критикуват закона, който предвижда замяната на Радиото и телевизията на Словакия (RTVS) с нова институция, която ще носи наименованието Словашка телевизия и радио (STVR).
Законът бе приет вчера от парламента по ускорена процедура и предвижда смяна на ръководството на обществените медии. Новият директор ще бъде избран от административен съвет от деветима членове, от които четирима ще бъдат номинирани от министъра на културата и петима - от парламента.
"Влизането в сила на законопроекта ще нанесе тежък удар на свободата на медиите в Словакия, това е отдалечаване от европейските норми", каза днес Павол Салай, ръководител на бюрото на "Репортери без граници" за Европейския съюз и Балканите.
През февруари "Репортери без граници" предупреди, че има заплахи за свободата на медиите в Словакия и призова правителството на премиера Роберт Фицо да защитава журналистите.
С новия закон Фицо "реши да обяви война на независимите медии", каза още Салай.
"Като бъде взета предвид прокремълската реторика на управляващото мнозинство, има риск новите обществени радио и телевизия да разпространяват руска пропаганда", заяви Салай пред Франс прес.
Словашката министърка на културата Мартин Шимковичова каза вчера, че "новият закон подобрява условията" за журналистите, които работят в обществените медии.

c