Четвъртък, 18 юли 2024

18.07.2024

Последвайте ни

До края на септември обявяват поръчка за идеен проект за разширение на пътя Добрич - Варна

АПИ: Проектното трасе е с индикативна дължина 120 км и предвижда разширение на пътищата до четирилентови с обходи на населените места

До края на септември се планира да бъде обявена обществена поръчка за избор на изпълнител за изработването на разширен идеен проект с ПУП за модернизиране на пътните участъци по направлението Силистра – Добрич – Варна (път II-71 Силистра - Добрич и път II-29 Добрич - Варна). Това съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“ в отговор на запитване на Про Нюз Добрич за това има ли предвидени средства в бюджета на АПИ за проектиране на скоростен път по път Силистра-Добрич-Варна? На какъв етап са дейностите.

Проектното трасе е с индикативна дължина 120 км и предвижда разширение на пътищата до четирилентови с обходи на населените места.

Прогнозната стойност на обществената поръчка е 8 640 000 лв. с ДДС.

Модернизирането на пътя по направлението Силистра – Добрич – Варна ще може да заочне след като са проведени всички необходими законови процедури по изготвянето на идеен проект, ПУП и процедури по ОВОС, както и на технически проект. Преди изпълнението на описаните етапи от инвестиционния процес, не може да се даде коректен отговор дали ще е необходимо отчуждаването на частни имоти.

Миналата година е извършена оценка на въздействието върху пътната безопасност за път II-29 между Варна и Добрич, в участъка от 4-ти до близо 44 км, с обща дължина около 40 км.

Препоръката на одитния екип е уширяване на трасето към скоростен път, като по този начин ще се увеличи пропускливостта на пътя, скоростта на движение и съответно ще се намали времето за пътуване.

 

c